Малък наръчник по Люка - Майк Викинг

"Малък наръчник по Люка" - Майк Викинг

"The little book of lykke" - Meik Wiking

Брой страници: 288
Година на издание: 2018г.
Издателство: Хермес


"Малък наръчник по Люка"

"Малък наръчник по Люка" е втората от книгите на Майк Викинг, които имам удоволствието да прочета. Самата книга откъм организация изглежда по същия начин. Кориците са твърди, лисовете са по-дебели от обичайното, шрифтът е приятен, а илюстрациите и снимките са едно чудесно допъление към всичко това. Линк към ревюто на другата книга на Майк Викинг ще оставя тук:

                             https://tedypan.blogspot.com/2018/11/blog-post_29.html

Люка е чувството на щастие при датската култура, но къде може да я открием? Разгледани са 7 основни начина за реализиране на люка - общност, пари, здраве, свобода, доверие и доброта. Но защо точно тези 7 е избрал изследователят в института по щастие, ще раберете от книгата. Авторът описва подробно какви са предпоставките за люка и защо е толкова важно да ни е известна тази информация. Книгата изобилства от любопитни факти, статистически изследвания и алгоритми как да постигнем щастието.

Книгата отговаря на много въпроси:
  • Защо очакването от дадено събитие ни носи повече щастие, отколкото да го направим веднага? 
  • Дали материалното ни положение може да ни накара да се чувстваме щастливи?
  • Колко щастие може да се купи с пари?
  • Какво може да подобри нашето здраве и да ни направи по-доволни?
  • Психическото здраве по-маловажно ли е от физическото?
Тези и много други теми са подробно разгледани и описани. 

Книгата е ценна, защото е приложима в реалния живот. Идеите и съветите не са просто ей така, те имат реална стойност и вярвам, че биха подобрили живота на хората. Освен това е засегната темата за свободното време и работното място, колко време да отделяме за семейството и как да организираме по-добре времето си за важните неща. В Дания родителите работят до 16:00ч., което лично за мен беше доста интересен факт. Но предвид географската ширина на страната, това е съвсем резонно. В книгата има действителни разкази на хора, които освен че правят силно впечатление, ще ви накарат да видите, че не сте сами. Същите проблеми, пред които сме поставени всеки ден, не се случват само на нас и има хора, които са се справили и споделят опита си. 

Доверието и добротата са други ценности, които може да ви се струва, че са захвърлени, но това далеч не е така. Случките свърнази с тях изобилстват в книгата и със сигурност ще ви накарат да се усмихнете :) Добротата у хората съществува наистина, тя не е отдавна изчезнала утопична представа. 

Книгата обобщава различни идеи за осъществяването на Люка и съм сигурна, че поне една от тях ще послужи на четящия. Книгата е чудесен подарък, както на хора намерили щастието, така и на такива, които все още го търсят.

Заключение: Препоръчвам книгата. Това е чудесно попълнение към всяка семейна библиотека.  Може да се открият идеи за нови дейности, реорганизиране на време за любимите занимания и други дреболии, които могат да променят живота ви.

Оценка10/10

Comments

Popular Posts