Как да се справим със смяната на времето и "пролетната умора"?



Лятното часово време води със себе си редица противоречиви чувства. Смяната му винаги предизвиква дискусии. От една страна - настъпващата пролет, съживяващата се природа, цъфналите дръвчета. От друга страна - ранното ставане, невъзможност за приспособяване, умората, недоспиването. 

Дали наистина съществува понятието "пролетна умора", или то е просто резултат от смяната на часовника с 1 час напред?!! Не е пределно ясно. Но е факт, че повечето хора се чувстват отпаднали. За нов навик и приспособяването към него са нужни 21 дни, а тук ситуацията е сходна. 
Какво можем да направим по въпроса? Как да се справим със ситуацията?
  • Лягайте си по-рано. Да, в началото няма да ни се спи, ще се въртим нервно, но след няколко дни ще свикнем. Така ще си набавяме повече сън и сутрините ни ще са по-ведри и усмихнати. 
  • Оставете електронните устройства. Вечер имаме навика да си "цъкаме" на телефона, докато се приспим. Това обаче води до обратен ефект. Телевизор, телефон, или лаптоп не могат да ни накараме да заспим по-рано. Напротив, разсънваме се още повече. Така че, след 20:00ч. е добре да изоставим всичко що е електроника и да се настройваме за почивка.
  • Пригответе си ароматна вана или просто си вземете горещ душ. Водата ще отмие всичко негативно от деня и ще ви помогне да се отпуснете качествено.
  • Четете книга в леглото. Няма нищо по-приятно от пижама, мека завивка и интересна книга. Все пак подберете добре четивото си, за да не се случи "само още една глава" и когато погледнете часовника да се окаже, че е станало 3:00ч.
  • Физическа активност сутрин. Независимо дали са най-простите упражнения, 10 мин йога или друго, каквото ви харесва, ще се разсъните по-бързо и ще се подготвите за новия ден.
  • Хидратация - Пийте повече вода през деня. Това винаги помага на тялото в периоди на адаптация и детокс.
И не забравяйте, че най-приятните сезони за разходки, пътешествия и удоволствия предстоят :)

Вие страдате ли от проблеми с умората през пролетта?

Ако искате да се свържете с мен, може да ме намерите тук:


Comments

Popular Posts