Идеи за нетрадиционни коледни подаръци

 


Има множество статии за подаръци и места, от където може да си ги купите. Аз обаче искам да дам друга гледна точка. Коледа е "Рождество Христово". Всеки сам може да реши къде да бъде фокусиран, но все пак кое е важното на този ден? Подаръците обикновено са за децата. А най-хубавите подаръци за нашите близки са - здраве, прошка, разбиране, уважение, подкрепа, любов. Те не могат да се купят, а се изграждат с времето. Освен това годината е към своя край и традиционно човек се замисля за изминалото време - какво е направил и какво не е могъл да свърши. Моите предложения няма да може да купите от магазин, някои от тях може да ви натъжат, други да ви зарадват. Но със сигурност, ако имате тези неща, ако всеки човек направи тези 5 точки, мястото на което се намираме ще придобие съвсем друг смисъл. И ако си стигнал до този ред, приятно четене! :)


1. Погрижи се за себе си;

Това не е егоистично, това би трябвало да е приоритет на всяко живо същество. Ако човек не се чувства добре, няма да може да помага на околните и ще им бъде в тежест. Твоя лична отговорност е да го направиш и то по всякакъв начин - физически, емоционално, духовно. Направи списък на нещата, в които изоставаш и започни да ги правиш. Ако физически не се чувстваш добре, може би е време за нов хранителен режим или спорт. Ако емоционално или духовно чувстваш дисбаланс - заеми се с това. Ако ти не го направиш - няма кой.

2. Разчисти пространството;

Човек се влияе от вещите около себе си. Ако имаш много неща, ще се почистват трудно и ще те затормозяват дори, да не мислиш че е така. Подари, разчисти, изхвърли всичко излишно. Щом не го ползваш и не ти носи радост, значи няма място в живота ти. Каквото е отвън, такова ще бъде и отвътре. Така че, ако е разхвърляно, неподредено, ако се срамуваш да отвориш гардероба си, защото всичко пада оттам, време е да промениш това. Подреди и почисти пространството така, че да се гордееш с него. Ако си мислиш, че нямаш време - това не е така. Ти имаш точно 24 часа всеки ден, както всички останали. Потърси вдъхновение, пусни си музика, запали си ароматна свещ или етерични масла. Ако всеки ден отделяш по 1 час за определена стая, след седмица ще има видим ефект. Давай!

3. Разчисти приятелите си;

Това е доста трудно начинание. Може би не знаеш, но човек е такъв, каквито са 5-тимата хора, с които най-много общува. Избирай мъдро и внимателно. Преди години имах приятелка, която ме караше да се чувствам смазана, само след 1 час на кафе прекаран с нея. Отивах весела и доволна и се прибирах смазана емоционално, с главоболие. С годините се научих да избирам и да не приемам нещата лично. Ти не си кош за отпадъци на хората! Грижи се за себе си! Подбирай хора, които те вдъхновяват, подкрепят, обичат. Другите не ти трябват. Ако те са избрали да мърморят, критикуват, да се сърддят - това е тяхно право, уважи го. Но ти не си длъжен да стоиш в тази среда. Човек има толкова много приятели във Facebook, но с колко от тях наистина общува? Потърси нови приятели първо там. Може да се окаже, че вече познаваш хора на твоята вибрация, просто не си разбрал. 

4. Мечтай!

Много хора се страхуват да направят това. Или смятат, че не го заслужават. 

  • Какво наистина искаш? 
  • Какъв е твоят живот мечта? 
  • Как изглеждаш? 
  • Какво правиш? 

Това са само част от въпросите, които можеш да си зададеш. Давай смело! Всеки човек има свои таланти и е нужен на това общество. Остава да намери какъв е неговия принос и да го практикува. Човек разбира колко глупави страхове е имал чак след като загуби здравето си, или усети че остарява. Глупаво е да се пропускат възможности, заради такива ограничения. Ако след 2020 година не го направиш - кога?

5. Действай!

Много хора чакат по-добри времена. Или понеделник, новия месец, нова година, новолуние, пълнолуние... Истината е, че никой не знае колко време има. Може да са години, но може и да е 1 ден. Как искаш да преживееш този ден? В чакане на какво? Всеки е творец на собствената си съдба. Вселената ни е дала всички нужни инстументи да градим живота си така, както ние искаме. Защо да не се възползваме? Направи списък на мечтите си и изгради план как да го постигнеш. С чакане и празни приказки обикновено не става. Не разчитай на случайности, а се осмели да направиш това, което винаги си искал. Давай, ти го можеш!


Тази година какво ще подариш?

Ако търсиш още полезна информация с тема психология и личностно развитие:












Comments

Popular Posts