10 лоши навика, от които трябва да се откажем, ако искаме да бъдем щастливи през новата година (Част 1)

Много се говори за това как да изграждаме нови навици. Но ние често правим най-различни неща, без да съзнаване, че те са част от живота ни, а са лоши и ни пречат по пътя нагоре. Кои са те? Ще си говорим сега за тези 10, които не ни трябват през новата година.


1) СРАВНЕНИЕ


Единственото, с което трябва да се сравняваме, е ние самите преди време. Много често се случва обаче сравнението с други хора. Още в училище имах съученичка, която беше бъбрива. Непрекъснато й правеха забележки, че говори. Тя отговаряше: "Не съм само аз". Резонно или не, това ядосваше учителите. Понякога правим нещо, което знаем, че не е хубаво и се оправдаваме: "Не съм само аз, какво толкова". Само че този начин на живот бавно и сигурно ни дърпа надолу. 

Случва се и друг вид сравнение. Това, което ни повтаря, че не сме достатъчно добри, че не правим нещата перфектно, че не сме достойни, че не можем. За да можем нещо трябва да вложим минимум 10 000 часа труд. Или това са точно 1250 дни х 8 часа работа на ден. Или малко повече от 3 години, в които влгаме 8 часа труд на ден върху едно нещо, чак тогава може да кажем дали ставаме или не ставаме за него. Колко от нас използват това време, или просто на втората седмица си казват: "Не, не ставам за тази работа, по-добре да се откажа"

Сравнението сваля нашата вибрация и ни кара да се чувстваме недоволни. Бъди вдъхновен и се възхищавай всеки ден на това, което правиш. Ти го заслужаваш!


2) НЕГАТИВНИ ВЯРВАНИЯ


Имаме толкова много страхове и то за неща, които никога не се случват. Но те се заселват в нас още от детството ни - ще се удариш, ще паднеш, не ходи там, не прави това, не прави онова и т.н. Човек е такъв, на където са насочени мислите му. Когато постоянно мислим какво би станало, ако... никога не се осмеляваме да започнем каквото и да е. Страховете са най-лошото нещо, което може да си причиним. Така че, бъди внимателен от какво се страхуваш и дали този страх е основателен, или плод на въображението ти.


3) НЕЗДРАВОСЛОВНИ РУТИННИ НАВИЦИ


Ние сме това, което многократно правим. Не е проблем, ако еднократно се случи да "сгрешим", но когато това се случва всеки ден, резултатите са видими и се трупат с времето. Какво могат да бъдат нездравословни навици - ставане късно, ровене в телефона от самото събуждане, губене на време в безмислени неща. Вместо това помисли какво може да подобриш от ежедневието си.


4) ТЪРСЕНЕ НА ОДОБРЕНИЕ


Когато човек няма чувство за собствена стойност, постоянно търси авторитети отвън. Този каза, онзи каза. Животът се основава на това постоянно да се следи кой какво е казал. Липсата на лична отговорност също е важен момент в случая. Когато друг е казал какво да направим, после е лесно да го обвиним, че той ни е накарал и затова той е виновен. Колкото хора питате по даден въпрос, толкова мнения ще получите. Ето защо е толкова важно да намерим център в себе си и ние сами да преценяваме кое е най-добре за нас. В противен случай започва освен търсене на одобрение, постоянни съмнения и сравнения с други хора.


5) ЛИПСА НА АВТЕНТИЧНОСТ


Доста от хората, които се сравняват външно и вътрешно просто губят себе си. Постоянно се стремят да се харесат на другите. Ако отворим социалните мрежи ще го забележим. Много млади момичета се опитват да изглеждат по определен начин. Това се случва и при известни личности. Резултатът е хора, които е трудно да разграничаваме, понеже ги гримират едни и същи хора и им правят пластични операции едни и същи лекари. Стремежът към перфектност води до липса на каквато и да е АВТЕНТИЧНОСТ. Природата е най-добрият модератор и много пъти точно дребните несъвършенства ни отличават. 

Освен външността се наблюдават и модели на поведение, които се копират постоянно, защото предизвикват възхищение и одобрение от страна на околните. Имитацията винаги е по-лоша от оригинала. В нея липсва душа и енергия. Тя е просто едно копие на чужда идея.  


Следващите 5 ще видите в Част 2 на "10 лоши навика, от които трябва да се откажем, ако искаме да бъдем щастливи през новата година"

Очаквай продължение...

Ако търсиш още полезна информация с тема психология и личностно развитие:









Comments

Popular Posts