4 начина да подобрим здравето си сами!

 


Здравейте, приятели!

Вече сме средата на октомври и може да се каже, че се намираме в преходен сезон. Това е времето, когато трябва да се погрижим за себе си и да подготвим тялото си за предстоящата зима. Тази година се намираме в едно по-различно състояние и следва да се отнесем отговорно към себе си и другите. Много хора ме попитаха: "Как да го направя?"

За "Личното ни обновление" можем да се погрижим само ние. Това е прекрасно, защото отговорността и резултатите са изцяло в наши ръце. Така че нека без да губим повече време да действаме :) Много обичам времето, когато се обръщам навътре към себе си и затова тези 4 аспекта, които ще разгледам по-долу реших да нарека "Личностно обновление". Гарантирам, че ако спазим тези 4 измерения, ще променим живота си изцяло в положителна посока и ще подобрим значително здравословното си състояние. Резултатите са толкова положителни, че едва ли някой ще иска да се върне към стария си начин на живот.


И така, кои са 4-те аспекта на по-доброто здраве?

1) Физически;

Това не случайно е първата стъпка. За да се чувстваме добре започваме с обновление на физическото тяло. Нужно е да се заемем с 3 отделни теми:

  1. Упражнения - може да са най-елементарни за раздвижване, някакъв спорт, йога, фитнес, разходки. Изберете това, което е най-подходящо за вас в момента.
  2. Здравословно хранене - Не е нужно да се правят някакви кардинални и стресиращи диети, които продължават 3 дни и после пак се завръщаме към старата песен. По-добре постепенно да изградим полезни навици, които ще ни се отплатят в бъдеще. Помнете, че бавното е по-бързо. Може да намалим пържените храни, да хапваме повече зеленчуци и плодове, да пробваме нови здравословни рецепти с полезни съставки, които да заредят тялото ни. Ако се чудим с какво да започнем, може да спрем да купуваме вафли, кроасани и други храни с множество консерванти и да започнем да приготвяме десертите си у дома. 
  3. Стрес - Това е фактор, който може би най-трудно се преодолява, но с желание и ежедневни усилия няма нищо невъзможно. За да намалим нивата на кортизол в тялото си е добре да спрем или поне да намалим количеството на цигарите, алкохола, кафе и енергийни напитки. 


2) Социални;

Това е свързано с комуникацията ни с хората около нас. Независимо дали става въпрос за хората от семейството ни, или с колегите, е много важно да можем да се разбираме и да разрешаваме конфликтите с лекота. Това става, като слушаме повече какво ни се казва, опитваме се да изпитваме емпатия към околните и спомагаме синергията в отношенията. Може би сте чували, че 1+1=3. Това се случва, когато не правим компромис между двете страни, а намираме нов начин за решаването на ситуацията така, че и двете страни да печелят и да бъдат доволни. Просто бъдете креативни и с желание да разрешавате проблемите, без да ги замитате под килима и ще откриете един нов свят на разбирателство, с по-малко ежедневен стрес. 


3) Умствени;

Четенето на интересна нова книга, развиването на талнтите ни, усвояването на нови умения са все неща, които подпомагат нашето здраве. Човек се учи, докато е жив и може да се развива, независимо на колко години е. Много често чувам репликата: "Вече съм стар/а за...". Какво означава това? Кога човек е стар? Когато сам реши, че е такъв. Годините не ни пречат, а си пречим ние самите с грешни мисловни модели. Така че намерете каква е сферата, в която искате да се развивате и просто намерете информация как да го направите :)


4) Духовни;

Има толкова много начини да се свържем с духовното - медитации, четене на вдъхновяващи текстове, които да ни насочват към темата, изграждане на нови ценности. Към духовни занимания се отнасят и посещението на възрастни хора, разходки сред природата. Какво по-хубаво от това да помогнем на някой, който има нужда? Наистина възможностите са много, така че експериментирайте :)


Балансът между тези 4 аспекта дава лично обновление и трансформация, която бързо се превръща в начин на живот за хората, които имат нужда от това и обичат да се развиват. Когато се грижим за тялото си отвътре и отвън, общуваме достатъчно с други хора, развиваме ума си и отделяме време за себепознание ние се чувстваме пълноценни и завършени. Прави ми впечатление, че хората със здравословни проблеми пренебрегват един или повече аспекти от тези 4. Зациклянето в една област ни изморява и натоварва. Наша грижа и отговорност е да намираме време за важните неща.

А ти какви действия направи днес?


За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в 














Comments

Popular Posts