Имам ли в обкръжението си "токсични хора" и как да се справя с тях?




Всеки човек се запознава с хора още от най-ранна детска възраст. Има хора, които избираме да бъдат с нас, но често се случва и да не е така. Още от детската градина, училище и на работното място, попадаме в кръг от хора, с които трябва да бъдем, независимо дали искаме и харесваме, или не. 


Какво е "токсичен човек"? Как да го познаем?
Има няколко фактора, благодарение на които можем да различим токсичните хора. 

1) след общуване с тях, се чувстваме нещастни и депресирани 
Не знам дали ви се е случвало, но аз имах такава приятелка. Познавах я от много време и дори не съзнавах как ми действа. Винаги след среща на кафе, която е около 2 часа, се прибирах изтощена, с главоболие и липса на енергия. Когато го осъзнах, дълго време не можех да прекратя тези отношения, защото я съжалявах. И тук научих много важен урок: Никога не съжалявай никого! Всеки е на точното си място, където трябва да бъде. Нищо не е случайно и всеки избира сам пътя си. 

2) винаги нещо не им е наред и някой нещо им е направил
Това са хора, които се определят като жертви. Разговорите с тях са оплакване и пак оплакване. Почти никога не разказват нещо хубаво. Винаги не са имали късмет, колегата ги е прецакал, работят повече от другите, не са оценени, нещо ги боли и т.н. Списъкът е много дълъг. Общото е, че са фокусирани на негативното и някак си го подсилват, даже да не е толкова черно, за да предизвикат съчувствие.

3) не слушат какво им се говори
Тези хора могат да говорят с часове, но когато е време да слушат, може да те прекъснат 10 пъти, без това да ги притесни. 

4) обичат да взимат повече, отколкото да дават
Това е свързано донякъде с 3). Живеят по двойни стандарти. Не могат да дават това, което искат от околните. Те са си по-важни, тяхните проблеми са по-значими и затова са с приоритет.

5) манипулативни са
Манипулаторите взимат от времето и енергията ви. Под претекст, че сте приятели ще ползват информация, която знаят за вас, за да ви използват за собствени цели. Ще се опитват всячески да получават, каквото могат. Много често използват чувството за вина, за да постигат това, което са си намислили. 


Как да се справим с "токсични хора"?

1) не влизайте в спорове с тях
Каквото и да им кажете, винаги ще намерят начин да ви изкарат виновни, а те да са потърпевши. Намалете контактите си с тях до минимум.

2) не си губете времето
Ако сте добър слушател, това ви прави много удобен за тях. Деликатно им кажете, че нямате време за разговори в момента, ще се откажат сами.

3) привличате ги, ако сте спокойни и добронамерени
Понякога се злоупотребява с добрината на човек. В природата винаги има баланс. Неспокойното търси спокойствие, за да се изравни. Така че, всичко е въпрос на избор. 

Приятелството е едно от най-важните отношения за човека. Винаги е добре да помогнем на близък човек, когато има нужда от нас. Но преценявайте добре. Дали приятелството е взаимно, или някой просто си търси място, където да изхвърли проблемите и неволите си. Уважавайте и обичайте себе си, така няма да допускате някой да нарушава вътрешния ви мир. И не забравяте, че човек става такъв, каквито са 5-те човека, с които най-често общува. 
Смело избирайте себе си всеки ден:)


А вие имате ли "токсични хора" в живота си?

Ако темата Ви е интересна и искате повече такива, пишете ми в коментарите, или в социалните мрежи :)

За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в 



Comments

  1. Много интересна статия. Мисля,че всички сме имали или имаме в живота си такива "приятели"

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз така смятам, че е възможно да сме се сблъсквали вече с такъв тип човек :)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts