5 начина да се храним по-осъзнато


5 начина да се храним по-осъзнато


Здравейте, приятели! След кратка пауза, днес ще си говорим за хранене. 

Защо точно тази тема? 
Освен, че се налага да се храним всеки ден, в момента има по-богат избор на храни отвсякога. Това е както добре, така и се превръща в трудност. Особено, ако човек иска да изгори ненужното или просто да се чувства добре в тялото си.

Днес няма да си говорим за диети или режими, а за универсални принципи как да подобрим работата на тялото си.

Както къщата ни се нуждае от почистване и подреждане регулярно във времето, така и нашето тяло се нуждае от същото. Често обаче покрай ежедневни задачи забравяме за това и ядем в движение, каквото намерим. Това допълнително утежнява положението. След време тялото ни трупа токсини и е възможно да се отключат здравословни проблеми, на които ако не обърнем внимание, да преминат в хронични.

Как да преминем към по-осъзнато хранене?
Предлагам няколко стъпки, които на мен са помогнали. Разбира се всеки човек е строго индивидуален и различните промени ще му се отразят по различен начин.

1. Спираме вредните навици, или поне ги свеждаме до минимум.
Ако пием по 5 кафета на ден, високото съдържание на кофеин и дехидратацията рано или късно ще ни се отрази. Когато сме на 20 години, това може да не се забележи, но превръщането му в траен навик, неизбежно ще доведе поне до проблеми със стомаха. Затова 1 кафе на ден е достатъчно. Нека увеличим и приема на вода, заедно с него, за да избегнем усещането, че "ни е ударило в петите".

2. Ограничаваме приема на храна "в пакетче".
Какво значи това? Всичко, което сме купили от магазина, за да хапнем набързо - кроасан, вафла, чипс, меденки и т.н. съдържат големи количества консерванти, транс мазнини и други добавки, които мъчат тялото ни. Следващия път, когато сте гладни по-добре заменете с 1 банан, или енергийно блокче, най-добре ако сами сте си го приготвили. Това хем ще ви засити, хем няма да сте погълнали големи количества Е-та, които вече са толкова много, че не знам има ли човек, който може да ги следи.

3. Добавяме в менюто си смутита, плодове и зеленчуци.
Аз съм от хората, които казваха: "Аз не обичам смутита." Обаче след 7 дневен детокс, който направих, закуската и едно междинно хранене беше точно смути. Оказа се, че ми станаха любими. Правят се много бързо и енергията, която дават много приятно ме изненада. Установено е, че децата трябва да опитат 11 пъти една храна, за да си направят извод дали им харесва. Явно и с възрастните е същото. Защо смутитата са полезни? Защото с тях може да приемем големи количества магданоз например, или друг зеленчук. Освен това са в течна форма, а един от проблемите, които може да възникне е точно от бързото хранене. 

4. Ставаме от масата, преди да сме се нахранили.
Как така? По-малкото храна, дава повече енергия. Още от дете ставам от масата, въпреки че мога да си хапна още малко. Защо? Защото точно след 20-30 минути ще се почувствате сити. Ако се нахраните до момент "не мога повече", след тези 20 минути ще се почувствате ужасно. Възможно е в този момент да си дадете обещание, че никога повече няма да преяждате и така до вечерята. Навиците са хубаво нещо, особено когато са полезни за вас и вашето тяло. Със самонаблюдение и анализ на резултатите, всеки може да определи количеството храна, което му пасва идеално.

5. След като се събудим, изпиваме 1 чаша топла вода, преди всичко останало.
Това го правя от дете. Навик, създаден от майка ми, за което съм ѝ безкрайно благодарна. Още когато бях малка, мама ми правеше чаша чай преди да отида на училище. Към топлата вода може да си прибавите пакетче чай, половин лимон или лъжица мед. Изберете това, което на вас ви е приятно. След 30 минути може да си направите закуска. Има множество ползи на топлата вода сутрин. Някои от тях са - хидратация, забързване на метаболизма, детоксикира тялото и още много други.

Грижете се за тялото си всеки ден. Така или иначе то ни е подарено за около 100 години и от нас зависи как ще се чувстваме в него. Когато сме на 20 години, навиците ни няма да имат кой знае какво значение, защото тялото е сило и се справя само почти с всичко. Но на 40 ще берем плодовете от изборите, които вече сме направили. Ако решите да правите някакъв вид режим, се осведомете преди това. Проверете дали това е подходящо за вашето тяло. Преминете към постепенно осъзнато хранене, а не поставяйте тялото си в екстремни ситуации, с които само го стресирате. Не си измисляйте диети, като например - 3 дни ще ям само диня. При положение, че всеки ден по принцип ядете месо, млечни продукти, ядки и друга храна. Резките промени, не само не са полезни, а и може да доведат до качване на още килограми. 

Бъдете отговорни към себе си и се наслаждавайте на живота :)

Ако темата Ви е интересна и искате повече такива, пишете ми в коментарите, или в социалните мрежи :)

За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)





Comments

Popular Posts