"Емоционалната интелигентност" - Даниъл Голман (Ревю)

"Емоционалната интелигентност" - Даниъл Голман

Брой страници: 323

Година на издание: 2011г.

Издателство: Изток-Запад


"Емоционалната интелигентност" - Даниъл Голман (Ревю)

Попадна ми няколко пъти тази книга и реших, че е време да посегна към нея. Хареса ми още щом разгледах съдържанието. Оказа се много подробно и определено ме заинтригува с темите, които са заложени там. Освен това забелязах, че има теоретична част и практически глави с много примери за всичко описано. Като човек, който се е зaнимавал с научна работа, винаги обичам да чета научни разработки и материали, които са научно обосновани и аргументирани. "Емоционалната интелигентност" е за хора, които са напреднали в областта на психологията, или имат особено отношение към нея. Книгата не е от онези, които лесно и бързо се четат, защото в нея има множество специфика, за която е нужно човек да поспре и да поразмишлява. 

Първото нещо, което прави впечатлеие е заглавието. "Емоционалната интелигентност" е интересно заглавие и много хора не искат да четат книгата, понеже не се чувстват неИнтелигентни. Това обаче е самата истина. На нашите ширини не се набляга особено на начина, по който се чувстваш. Фокусът е по-скоро на материални придобивки, а това като че ли е нещо далечно и не особено важно. Само че каквото и човек да има, в крайна сметка може да се чувства нещастен или емоционално беден, заради незнание и липса на опит в областта. Радвам се, че вече все повече книги има на тази тематика и се обръща внимание на душата и нематериалното. Защото живеем на Земята и всичко около нас и ние сме материя, но тя има смисъл при нашето осъзнато съществуване. И все пак пирамидата на Маслоу ни казва, че за да развием каквато и да е духовност, първо трябва да имаме почва под краката си и да се чувстваме материално обезпечени. 

Тук се засягат доста теми и книгата мога да кажа, че е много подробна в различни аспекти. Засегнати са:
  • емоциите на човек 
  • емпатията
  • социализирането
  • ролята на семейството 
  • управлението на сърцето 
В последната част има реални примери от живота на американци, разработки свързани с това, както и възможни решения на създалите се проблеми. След като прочетох последната глава, осъзнах колко големи късметлии сме българите. Много от проблемите на западните страни, у нас не са засегнати и изобщо не са тема на разговори. Докато на други места това са ежедневни проблеми. Човек трябва да е благодаен на нещата, които са му дадени и да развива това, което може. 

След прочитането на книгата ще разберете дали различавате правилно емоциите си, дали осъзнавате как влияят случките в живота върху Вас и как мож човек да се справи с всичко преживяно. Препоръчвам книгата на хора, които имат интерес в тази област и са прочели няколко базови книги преди това. В противен случай може да имс е стори малко тежка или с твърде много терминология. Според мен "Емоционалната интелигентност" е едно съкровище и се радвам, че я има преведена и на български език. Инормацията в нея е много подробно и отговаря на редица основни въпроси, които засяга темата. 




Ще ми бъде интересно да споделите мнението си за книгата. 


За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)

Comments

Popular Posts