Грижа за себе си. (Пътят на мечтите Част 4)

Грижа за себе си. 
Приемам себе си и си доставям радост (Част 4)


Това е четвъртата част от пътя към мечтите. Ако не сте чели предишните 3, може да ги намерите в линковете по-долу:

Как се чувстваме е наша отговорност. Всеки човек в зряла възраст е отговорен за собствените си емоции и чувства, както и за здравето си. Ние не можем да контролираме събития и хора, но можем да решаваме как да приемаме нещата, които ни се случват и как да реагираме. Затова част 4 по пътя на нашите мечти е да се погрижим за себе си.

Приемам своето тяло

Всеки човек има силни и слаби страни. Създадени сме точно такива, каквито трябва да бъдем. Природата не прави грешки. Разбира се може да има неща, които харесваме по-малко. Над 70% от хората например не си харесват носа. Жените са по-критични към себе си по отношение на външния вид. Дори известни супер модели и актриси, на които всички се възхищават, споделят че не харесват нещо в себе си.

Упражнение
Напишете списък на всичко, което не харесвате. Срещу всяко едно, напишете коя е положителната страна на това. Да, правилно сте прочели - положителната страна на това :)
Точно нещата, които не са традиционно симетрични или красиви ви носят вашата автентичност. Хората са различни и това е прекрасно. Представете си свят, в който всеки човек е с идеални пропорции. Би било доста скучно. Може би имате голям нос - той кара хората да ви запомнят лесно. Или пък имате по-закръглени форми. Има многобройни примери как хора след пластични операции вече имат желаната симетрия и пропорционалност, но... се оказва че са били по-харесвани преди тези интервенции. Това не е случайност :)

Спорт и СПА процедури поне 1 път в седмицата

Хубаво е човек да спортува 2-3 пъти в седмицата. Тялото трябва да се раздвижва. Така повишаваме енергията си, освен това сме по-здрави. Много хора казват, че спортът не е за тях, или че не обичат да спортуват. Това не е вярно. Просто човек трябва да намери правилния за него начин. Едни хора обичат фитнес, други плуване, трети йога. Пробвайте различни неща, докато откриете кое точно за Вас работи най-добре. Обикновено, когато това стане, човек отива 3 пъти и се отказва. За да се изгради цялостен навик за нещо(какъвто и да е) са нужни минимум 21 дни и то за първата фаза. За да можем да кажем, че сме изградили нов навик са нужни 3 пъти по толкова. Така че 3-4 пъти практикуване и заключението "Това не е за мен" не е вярно. Винаги началото е трудно и изисква повече усилия. 

Отвори пространство за новия си живот

Какво означава това? Махнете всичко излишно. Наистина всичко! Започнете с материалните неща и преминете към нематериалните.
- материални - дрехи, обувки, кухненски съдове, неща, които не се използват;
- нематериални - комуникация с хора, които са токсични, или които понижават вашата вибрация; (Какво е висока и ниска вибрация може да разберете ТУК)
Защото, за да дойде новото, първо трябва да отворим пространство за него :)

Гардероб

Това е една дълга тема, която може би ще отделя в отделна публикация, но все пак... Махнете дрехите, които не ви стават, които не носите, които не харесвате, които не отговарят на стила ви. По-добре човек да има 5 неща, които харесва и му отиват, отколкото 50, които не му носят радост и всеки път,когато отвори гардероба си казва: "Нямам какво да облека" :)


За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)






Comments

  1. Много полезна поредица от статии, благодаря ти! И на мен ми действа освобождаващо да махам излишни неща, материални и нематериални.

    ReplyDelete
  2. Радвам се, че е било полезно :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts