"Коледна тайна" - Карън Суон (ревю)

"Коледна тайна" - Карън Суон

Брой страници: 460

Година на издание: 2018г.

Издателство: Сиела



"Коледна тайна" - Карън Суон 

Първите впечатления от книгата са хубавата корица и лежерното заглавие. Обикновено търся такъв тип четиво, когато се приспивам, или когато искам да се разтоваря през уикендите. Тази книга надмина сериозно очакванията ми. Останах много приятно изненадана след като я прочетох. Със сигурност ще потърся и другите заглавия на авторката. Но нека взема под внимание, че една книга е чудесна не само заради авторката, но и най-вече заради преводът. 

Книгата е много динамична. Сюжетът е интересен и се разгръща бързо. Освен това събитията са непредвидими. Това не е от книгите, в които се води един разговор 100 страници и нищо не се случва. 

Книгата започва така: 
       "Чудесата се случват на тези, които вярват в тях...
        Хората имат нужда от надежда и успокоение в най-мрачните моменти, 
        не в най-щастливите..."

Това ме накара да я започна изобщо. Винаги имам списък с книги, които искам да прочета. А от този жанр имам около 20. "Чудесата се случват на тези, които вярват в тях" са думи на моя близка приятелка. За първи път ги чух от нея през 2010г. Сега тя е на небето, но отваряйки книга, която е издадена през 2018г., се върнах в онзи момент и знаете... подейства ми сантиментално и мило. Хубаво е когато думите оживяват. Особено, когато са толкова красиви и вдъхващи надежда. 

Действието се развива на остров Айла, Шотландия. И това е съвсем нормално и последователно, ставайки дума за производство на уиски. Не съм ходила там и ми бяха интересни описателните картини на природата и климата. Топлата обстановка прави силно впечатление още в началото на книгата. Мястото, където е отседнала главната героиня е в началото шокиращо за нея, но постепенно става ясно защо се случва точно така. Уюта и това хюга усещане спомагат за благоприятното развитие на романа. 

Засегнати са теми за доверието, любовта, лоялността, грижа и предателство. На моменти има мотиви на клюкарстване, което не ми хареса. Но от друга страна, ако не беше този мотив, нямаше да съществуват "недоразуменията" в сюжета. Така че, в крайна сметка го приемам, не е толкова натрапчив. 

За финал просто ще сложа един цитат от „Коледна тайна“ и вие сами ще прецените дали да търсите тази книга:

       „Знаеше, че той е точно като нея – едно объркано кълбо от 
        добро и лошо, човек, който е бил наранен, изоставен и предаден 
        от почти всички, които някога е обичал...“




Ще ми бъде интересно да споделите мнението си за книгата. Чели ли сте нещо от авторката? 


За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)



Comments

Popular Posts