"Магазинчето на мечтите" - Мена ван Праг

Брой страници: 280

Година на издание: 2015г.

Издателство: Кръгозор


"Магазинчето на мечтите"

Първите впечатления от книгата са хубава корица с изображение на червена рокля. Коя жена няма нужда от една красива рокля, която да я преобрази. Винаги в една книга търся замисъл и идеи за размишление. В противен случай това е просто загуба на време за мен. Посланието в книгата е от първостепенно значение. Хората са се отделили доста от природата си и първоначалния замисъл за живот. В момента е период на изолация и подходящо време да се обърнем към себе си. Сега е време за равносметка на това кое е важно и кое е просто навик. Затова книги с този тип идеи са много подходящи за четене. И какво по-хубаво от една книга, с която хем да си починем и разведрим, хем да помислим малко за живота си.



В книгата има няколко сюжетни линии. Това винаги ме радва, защото ако е само една - обикновено книгата дотяга по някое време. Тук категорично не е така. Основната тема тук е любовта. Няколко истории са преплетени в един сюжет. Поставя се вечния въпрос за смисъла на един човешки живот. Кое е по-важно - работата или това на намериш човек, с който да живееш. Освен това е засегнат момента за призванието на човек и това да служи на обществото, или да гледа собственото си благо. От друга страна е засегнат момента дали човек може да изпита чувства към човек, с който е приятел от дете, просто така ненадейно. Темите са много, има още, но все пак не искам да разкривам всичко предварително. 

А "Магазинчето на мечтите" е не какво да е, а вълшебен магазин за рокли. Тук всяка жена се променя и открива новото си аз. Необикновената Ета има дарба, с която помага на своите клиентки. Това е осмисляло по-голямата част от живота й. 

В книгата цялостното усещане е на надежда. Чете се на един дъх. Не е меланхолична, макар на моменти да има трудности. В книгата изобилстват хумористични елементи.

И за да прецените дали книгата би ви хасесала, споделям няколко цитата:

     " - Не съм гладна! – Кора следваше баба си по стълбите.
      - О, скъпа моя – разсмя се Ета, а звукът сякаш затанцува около нея. – Кога кейкът е бил за засищане на глада? Той е за удоволствие, а в този случай за успокоение и комфорт."

      " - Моля те, кажи ми, че ме обичаш – каза тя. – Искам да те чуя как го казваш.
Уолт почувства как нещо се стегна на възел в него. Той предусещаше наближаването на този ден, знаеше, че щеше да дойде скоро, и се надяваше да го отложи още малко, да даде шанс на сърцето си да догони ума му. И не искаше да я лъже, искаше да почака, докато можеше да й каже, че я обича, и това да е искрено и вярно."

"Не пазете в дома си нищо, което не ви е полезно и което не намирате за красиво."

   "- В моя опит дори неодушевените предмети имат своя собствена воля и отказват да бъдат намерени, докато сами не поискат, когато не му дойде времето – успокои го тя."

"- Просто исках да ти кажа, че ти имаш чудесна дарба, способността да вдъхваш на хората усещане за възможности, караш ги да повярват във всичко, най-вече в себе си. "


Ще ми бъде интересно да споделите мнението си за книгата. 


За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)






Comments

Popular Posts