5 стъпки за планиране на следващия месец


5 стъпки за планиране на следващия месец

Днес е много интересна дата (29 февруари), която се случва един път на 4 години. Освен това е събота и предполага, че човек има почивен ден и може да се отдаде на приятни занимания. Който ме познава или следи в социалните мрежи знае, че планирането и превръщането на желания в цели за мен е начин на живот. Така че споделям какво правя в края на месеца и началото на новия. 

Ако темата ви е полезна, продължавайте да четете :)

1. Оставам на спокойствие 1-2 часа, запалвам си ароматна свещ, правя си чай (не пия кафе от 2 месеца, но ако вие предпочитате кафе или друга напитка, ползвайте нея). Ключовата дума тук е спокойствие - без телефони, без компютър, без ТВ и всякакви електронни устройства, които само разсейват. Важно е човек да превърне това занимание в отпускащ и зареждащ ритуал.

2. Пиша си благодарностите за изминалия месец.
Важно е, човек да бъде благодарен за хубавите неща. които е постигнал. Също е добре да оцени какво не е успял да направи и какво му е попречило. Така ще е много по-лесно да оцени ситуацията и да реши как да го постигне през месец Март.

Plnner - Благодарности

3. Планирам какви цели си поставям за месец Март.
Без цели, човек изпада в безвремие. Накрая на годината може да се окаже, че нищо не е постигнал и само е загубил още една година в говорене как ще направи това или онова. В крайна сметка човек се чувства доволен и щастлив само тогава, когато има реални резултати. Положителната настройка е хубаво начало, но нека не се самозалъгваме, че е достатъчна. Изречения, като например: от утре ще спортувам, ще се храня здравословно или ще уча нови неща, са само началото. За да се случат, трябват действия. Васил Левски го е казал много отдавна: "Дела трябват, а не думи!"

4. План за действие.
Аз лично си поставям между 1 и 3 цели. Просто повече не са реалистични. Човек се разпилява и от 100 нови неща, не прави нито 1. По-добре малко, но качествено. За всяка от тях правя отделен план, какви стъпки трябва да предприема, за да я постигна. 

Например: Ако искам да спортувам 2 дни в седмицата
  • определям какъв вид спорт искам да практикувам;
  • точно кои дни от седмицата ще го правя, в колко часа и колко време;
  • следя да правилното изпълнение на графика;
Винаги измислям "награда", ако нещо съм спазила срока и "наказание" - в случай че съм пропуснала.
Има ли желание - има и начин. А оправданията защо да НЕ направя нещо са 1 милион. Само че нека си кажем истината - с оправдания не се постигат цели.

5. "Habit Tracker" за новия месец.
Не обичам да използвам чуждици, само че тук ми се наложи, за да е най-кратко заглавието. Какво е точно "habit tracker"? Това е таблица с редове и колони. Колоните представляват дните от месеца, а редовете са навиците, които искаме да развиваме. Всеки ден в края на деня съблюдаваме дали сме изпълнили нашия нов навик. Ако е така, слагаме тикче или друг знак. По този начин много бързо и лесно, само с един поглед, можем да оценим спазваме ли новата си програма, или си търсим оправдания :)

Habit Tracker


Ще се радвам, ако ми споделите какви са вашите "трикчета" за планиране на месеца?

За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)











Comments

Popular Posts