"Майчината любов" - Анатолий Некрасов (Ревю)

 "Майчината любов" - Анатолий Некрасов  


Брой страници: 280
Година на издание: 2017г.
Издателство: Паритет


"Майчината любов" - Анатолий Некрасов

Последните два месеца се оказаха доста ползотворни за мен откъм четене и книги, които намирам. На няколко места срещнах заглавието "Оковите на майчината любов" с препоръка да се прочете. В последната книга, която прочетох на Мадлен Алгафари(От "Какво ще кажат другите? до "Какво избирам аз?") също имаше препратка към тази книга. Започнах да я търся, но за съжаление я нямаше по книжарниците, затова потърсих в библиотеката. Там имаше "Майчината любов" на същия автор, като в последствия разбрах, че това е разширено издание и върши дори по-добра работа. 

"Майчината любов" е книга, която лесно прочетох и възприех, може би защото не съм майка, или защото човек вътрешно в себе си знае кое е правилно и кое грешно. По недвусмислен начин са обяснени основни принципи на живота в хората и по-специално на жените, както и проблеми, които възникват от неразбирането на живота. Оказва се, че когато майката прекалено много обича и обгрижва децата си, може да им навреди много повече, отколкото ако не се интересува от тях, или ги изостави. Това ми е правело впечатление от хората, които познавам и семействата, в които са отгледани. Стилът на писане е недвусмислен, разбираем, точен и пределно ясен. 


"Майчината любов" - Анатолий Некрасов

Книгата изобилства от цитати и примери. Реших да препиша всички важни моменти в тетрадка, за да имам бърз достъп до тях. Оказа се невъзможно, защото са прекалено много и на практика трябва да препиша цялата книгата. Смятам, че всеки човек трябва да притежава тази книга, независимо дали е родител или не. Тя обяснява много от психологията на главните проблеми, които могат да възникнат още в ранно детство и да прераснат в грешни модели, които не могат да се изкоренят цял живот. Ето два цитата, които ми направиха силно впечатление и които искам да споделя с вас :)
  • "Когато детето се поставя на преден план в семейството, става слънце, около което се въртят родителите и всички останали роднини. Съпрузите забравят един за друг и това води до всякакви пагубни последствия."
  • "Какво означава прекалена, силна майчина любов? Когато любовта към децата е по-силна от любовта към себе си и към мъжа."

Засяга се и ролята на "жертва", която е любимо оправдание на голяма част от българите. И понеже това е модел, който съзнателно се възпитава дори в сегашния момент, считам че книгата ще бъде актуална и следващите поне 40-50 години. Все още е главна ценност "Детето да е над всичко.", или "От децата по-важно няма.". Това е смисълът на живота на мнозина - да правят копие от децата си, да ги съветват по всякакви въпроси, независимо дали са им в компетенцията или не, да ги напътстват в живота. Всекидневно наблюдавам хора, които правят нещо, само защото в противен случай някой от родителите им(или и двамата) ще им се сърди(сърдят). Отправна точка за мнозина е чувството за вина. Голям процент хора са объркани и недоволни, само защото следват грешна представа за неправилно подредени приоритети. 

Книгата е огранизирана като учебник. Има отделени абзаци с различен шрифт или с удебелени букви. Така лесно може да се прави справка от време на време. Четенето на полезни книги се различава много от художествената литература. При "Полезните книги" четенето може да е многократно, затова форматирането олеснява нещата. За удобство има обособени глави, които обобщават различен житейски въпрос, свързан с майката в обществото.


Заключение: Препоръчвам книгата. Бих я оценила на 10/10. Няма еквивалент на подобно четиво. Всяко семейство би било добре да се запознае с написаното, както и хора в по-ранна възраст, за да могат да създадат здраво семейство с правилни приоритети и модели.


 А вие чели ли сте нещо от Анатолий Некрасов?

За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)





Comments

Popular Posts