"Излекувай живота си" - Луиз Хей (Ревю)

 "Излекувай живота си" - Луиз Хей 


Брой страници: 266
Година на издание: 1995г.
Издателство: Кибеа
"Излекувай живота си" - Луиз Хей


"Излекувай живота си" е книга, която много пъти съм виждала в различни книжарници, но така и не съм посягала към нея. За Луиз Хей знаех, че е положителен човек доволен от живота, който винаги е усмихнат на снимките, които съм виждала по кориците на книги. Просто излъчваното от нея е всичко хубаво, за което човек може да се сети. На пръв поглед е така, но дали е било така?!! В последствие разбрах, че животът й е бил доста труден и тази позитивна нагласа е резултат от усилената й работа върху себе си. В началото на октомври попаднах на тази книга, като предложение в интернет. Исках да я прочета, защото се сетих точно за тази усмихната жена, която е нейн автор. Взех я от библиотеката и първото впечатление беше, че кориците са твърди, а книгата е доста по-голяма от това, което съм виждала преди. После осъзнах, че това издание е доста старо и е подвързано с допълнителни материали от библиотекари, за да не се разпадне. В книжарниците в момента се продава в по-компактен вариант, с меки корици и по-бели листове. 

"Излекувай живота си" е разделена на 4 части. В първата част е поместена първа глава, със заглавие "Това, в което вярвам". Ако се чудите дали книгата е за Вас, просто се зачетете в тази първа глава и веднага ще ви стане ясно. Хората са два типа - или споделят убежденията на Луиз Хей, или тотално ги отричат. Вие преценете от кой тип сте и дали времето с тази книга ще е ползотворно. В десетина страници са обяснени основни принципи, в които вярва и следва авторката. Може да се каже, че това е прекрасното въведение към такъв вид четива. Описанията са точни, ясни и недвусмислени.

Втората част е от втора до осма глава, които ни дават информация как да се открие проблемът, който имаме и какво следва оттук нататък. Т.е. всеки човек има ежедневни проблеми. Понякога те са от едно и също естество. Или пък има здравословен проблем, който ту е излекуван, ту се появява отново, сякаш от нищото. Луиз Хей обяснява как да се справим с проблемите си, като действаме последователно и променим изначално мисленето и отношението си към света. 

Третата част е сегментирана в различни насоки, които са разположени в 6 глави за наше удобство. Вероятно в една или повече области всеки човек има да работи, за да се справи с изпитанията. 

И последната четвърта част е заключителна, в която авторката разказва за живота си, който изобщо, ама наистина изобщо не е бил лесен. След всичко, което й се е случило, тя е намерила сили и време да преодолее изпитанията, да излекува травмите си и да помага на множество хора да се справят с проблемите си. Създала е също групи за подкрепа, води множество семинари, работила е индивидуално с хора. 

"Излекувай живота си" - Луиз Хей

Книгата е готов алгоритъм за прилагане в реалния живот. В почти всяка глава има едно или повече упражнения, които трябва да се правят от четящия, за да има смисъл книгата. Аз лично използвах тетрадка, в която записвах последователно задачите. Ако само се чете, вероятно ще се чувствате вдъхновени за 2-3 дни и всичко ще отмине. Много е важно при такъв тип книги, освен промяната, която следва, да бъдете постоянни в новите занимания, които са описани. След време е добре да се повтарят упражненията. Така ще стане ясно дали човек напредва в наученото. 

За мен книгата е прекрасна. Тя в никакъв случай не изключва традиционната медицина, напротив. Научените практики могат само да ускорят процеса на оздравяване. Вече има много информация, която дава обяснение защо нещо ни се случва. До голяма степен травми от детството и погрешни модели на възпитание могат да отключат редица проблеми. "Излекувай живота си" има и нещо като продължение - "Излекувай тялото си". Не съм я чела, но си я записвам в книгите за идните седмици.

Ако се интересувате от такъв тип литература може да погледнете ревюто ми на "Богинята в теб" на Сиера Бендър, д-р Джеф Миглоу


Заключение: Препоръчвам книгата. Бих я оценила на 10/10 за жанра си. 


За въпроси, мнения и препоръки може да ме намерите в Instagram и Facebook :)

 А вие прочетохте ли нещо от Луиз Хей?




Comments

Popular Posts