Идея за веган такос
Такос |
От много време исках да си направя такос, обаче все отлагах. Един ден исках да си направя нахут, но без да искам отворих консерва с червен боб. Чудех се какво да напрая и реших, че това е идеален момент да пробвам да направя веган такос. Бях направила вече ориз за гарнитура. Оставяше да добавя нещо свежо. Реших да направя експеримент със свежа краставица и червен лук, нарязани на ситно и овкусени с балсамов оцет. Та ето какво се получи :)
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- олио
- замръзени зеленчуци (аз ползвам грах и морков)
- червен боб
- 1 глава червен лук / или 2-3 стръка зелен
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 200 мл. доматен сок
- 1 ч.л. захар
- черен пипер
- кимион
- кориандър
- куркума
- сол
- питки за такос
- краставица
- червен лук
- балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Първо правя ориз за гарнитура, защото става по-бавно във фурната. Подмазвам тавичка с олио, изсипвам почистен и измит 1 ч.ч. ориз, дбавям 3 ч.ч. вода, малко сол и 1-2 шепи от микс морков и грах. Пека на 220 градуса и вадя от фурната малко преди оризът да е готов и цялата вода да е извряла. Ако се изпусне момента, става сух.
В загрят тиган с мазнина се слагат лука и чесъна. Като се позапържат се слага измия боб от консерва или буркан. Добавят се 1 ч.л. червен пипер и доматите. Готви се на тих огън до готовност. Накрая се слагат подправките и се готви още минута.
Третата част е при мен с краставица, нарязана като за таратор, наситнен червен лук и оцет. Всичко се смесва добре в купичка.
Накрая може да си направим домашни такос. Аз ползвах готови, като последователно наредих от трите плънки. Консумира се веднага, още топло.
Bon appétit! :)
В загрят тиган с мазнина се слагат лука и чесъна. Като се позапържат се слага измия боб от консерва или буркан. Добавят се 1 ч.л. червен пипер и доматите. Готви се на тих огън до готовност. Накрая се слагат подправките и се готви още минута.
Третата част е при мен с краставица, нарязана като за таратор, наситнен червен лук и оцет. Всичко се смесва добре в купичка.
Накрая може да си направим домашни такос. Аз ползвах готови, като последователно наредих от трите плънки. Консумира се веднага, още топло.
Bon appétit! :)
Comments
Post a Comment