Идея за веган такос



Такос


От много време исках да си направя такос, обаче все отлагах. Един ден исках да си направя нахут, но без да искам отворих консерва с червен боб. Чудех се какво да напрая и реших, че това е идеален момент да пробвам да направя веган такос. Бях направила вече ориз за гарнитура. Оставяше да добавя нещо свежо. Реших да направя експеримент със свежа краставица и червен лук, нарязани на ситно и овкусени с балсамов оцет. Та ето какво се получи :) 

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. ориз
  • олио
  • замръзени зеленчуци (аз ползвам грах и морков)
  • червен боб
  • 1 глава червен лук / или 2-3 стръка зелен
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 200 мл. доматен сок
  • 1 ч.л. захар
  • черен пипер
  • кимион
  • кориандър
  • куркума
  • сол
  • питки за такос
  • краставица
  • червен лук
  • балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Първо правя ориз за гарнитура, защото става по-бавно във фурната. Подмазвам тавичка с олио, изсипвам почистен и измит 1 ч.ч. ориз, дбавям 3 ч.ч. вода, малко сол и 1-2 шепи от микс морков и грах. Пека на 220 градуса и вадя от фурната малко преди оризът да е готов и цялата вода да е извряла. Ако се изпусне момента, става сух.

В загрят тиган с мазнина се слагат лука и чесъна. Като се позапържат се слага измия боб от консерва или буркан. Добавят се 1 ч.л. червен пипер и доматите. Готви се на тих огън до готовност. Накрая се слагат подправките и се готви още минута.

Третата част е при мен с краставица, нарязана като за таратор, наситнен червен лук и оцет. Всичко се смесва добре в купичка.

Накрая може да си направим домашни такос. Аз ползвах готови, като последователно наредих от трите плънки. Консумира се веднага, още топло.


Bon appétit! :)





Comments

Popular Posts