Какво да видим в Рим?


Какво да видим в Рим?

Изглед от река Тибър

Посетих Рим през юни месец. Оцелихме доста горещо време, така че за мен лятото дойде по-скоро J Когато става дума за пътуване извън България, мисля че най-подходящите сезони са пролет и есен. Естествено зависи от посещаваната държава. Юни месец беше удобен за нас, понеже както казах беше топло и нямаше нужда от много обемни дрехи, които да тъпча в куфара. Та след като са купени билетите, стегнат е багажа и са установени дните от почивката, е време да се реши какво точно да се види. Понякога това е ясно при избор на дестинация, друг път се уточнява в последствие. Бих искала да споделя с Вас идеи за места, които може да видите.
Ако пътувате с организирана екскурзия, обикновено предварително се знае в кои дни какво точно ще се гледа. При нас не беше така, искахме сами да решим кога, къде, какво да разгледаме и по колко време да отделим. Ето един примерен маршрут, който ще спести време и ще направи екскурзията ви приятна и пълноценна J


         
Pantheon 

Pantheon 

      Pantheon – Според мен това е най-интересното място в Рим. Обикновено повечето хора отиват, заради Колизеят, но за мен лично интересните обекти за посещение са подредени по друг начин. Не знам дали съм в състояние да обясня точно какво видях отвън и отвътре. Казвам го, защото снимките и клипчетата от мястото не могат да предадат усещането, което получих аз веднага, щом влязох. Сградата е изключително красива, величествена, стара, изпипана до последния детайл. Вратите са типични за сградите в Рим – високи и масивни. На върха има стъклен купол, през който влиза светлина в помещението. Всичко е направено с естествени материали – мрамор, гранит, мозайки. Входът е безплатен. Мястото е комуникативно в сърцето на Рим. Отсреща има фонтан(както на всяка крачка може да се видят чешми и фонтани) и малки ресторантчета, където може да си починете от обиколката.

 
Fontana di Trevi

      Fontana di TreviКакто казах, това е моята препоръчана обиколка. Понеже двата обекта са на 10-тина минути разстояние, може да видите и прословутия фонтан. Чудесно място, разположено обаче между тесни улички. Там винаги има много хора, когато и да се отиде, независимо дали става дума за сутрин или вечер. Просто е претъпкано. Имам чувството, че всеки иска да се снима точно там. Мястото е приятно и в близост има толкова места за хранене, че не може да си изберете къде точно искате да останете. 

   
Piazza Venezia

    Piazza VeneziaНамира се в южна посока, като оттам се поставя и началото на множество обекти, които са задължителна част от обиколката на Рим J Тук е разположен „Монументът на Виктор Емануил II“, като зданието е огромно. Влизането и разглеждането е безплатно. Не се разрешава сядането по стълбите и статуите, което е най-нормалното нещо, но често трябва да се напомня на туристите. От върха се разкрива прекрасна гледка на града. Може да се правят снимки и е много приятно. В началото да не ви се изкачват толкова стълби, но със сигурност това е една от най-пленителните гледки, така че не я пропускайте, а и стълбите не са толкова много.
Гледката от монумента

Trajan Forum

Trajan ForumВ посока югоизток, към Колизеят се минава покрай форума. Мястото е отворено и част от него може да се види отвън. Изобилства от останки и история. Има и информационни табла, които описват накратко част от събитията.


Colosseum 

ColosseumТова е най-харесваното място в Рим, тук има най-много хора и е изключително претъпкано. Ако искате да се разходите и вътре е добре да си запазите билети поне няколко дни преди посещението. Няма какво да обяснявам, всеки е виждал снимки оттам и знае за какво става дума. Част от Колизеят е ремонтиран, друга част се реставрира в момента.


Orange Garden

Orange GardenТова е друго място, за което не бях чувала, докато не отидох. Не бях виждала и снимки. Когато стигнахме, се оказа че там има 3 сватбени фотосесии. Мястото е много красиво, с прекрасна гледка към Рим. На фона на тази красота имаше и мъж, който свири на цигулка. Мястото е сенчесто, пълно с каменни пейки и някак си спокойно. Има доста хора, но същевременно е тихо.


Изглед от Вила Боргезе

Villa Borghese – И като стана дума за хубави гледки, това е третото място в Рим, което се намира на север. Тук може да се разходите пеша, или да си вземете някое от многото превозни средства под наем, с което да пообиколите. Тук е едно от спокойните места в Рим и може да почете книга или просто да се насладите на природата.


Piazza di Spagna

Piazza di Spagna – Това е място, което има противоречиви отзиви – едни казват, че е задължително в обиколката, други казват че е разочароващо. На мен ми хареса, но всеки може да реши сам дали да отделя време за него, или не. В крайна сметка се намира в близост до Villa Borghese, така че ако смятате да посетите северната част, нищо не пречи да оцените сами мястото. Любителите на висшата мода няма да пропуснат мястото, понеже в близост до Испанските стълби се намират множество бутици на известни дизайнери.


Trastevere 

Trastevere Който е бил в квартал в „Капана“ в Пловдив и му е харесало, ще хареса и този квартал J Тесни улички, тишина, множество заведения за хранене и кафенета, колелета и мотопеди под наем. Всичко това може да се открие тук и според мен си заслужава да се отделят няколко часа.



Ватикана – На 10-то, но не на последно място е Ватикана. Множество туристи идват в Рим точно заради тази спирка. Може би това е най-посещаваното място, затова задължително си запазете билети предварително(поне месец преди идването ви), за да може да го посетите.
Има още множество площади, фонтани и красиви места, които могат да се видят в Рим. Но обиколката на един град и разглеждането му не е състезание колко неща ще се видят и колко снимки ще се направят. Спомените са хубаво нещо, когато човек ги гледа след време, но за мен лично е много ценно човек просто да се впусне в самостоятелно разузнаване, просто така без да гледа карта, да гони графици и да се насилва излишно. Много от известните места за посещение са леко надценени, а други са пренебрегнати. Атмосферата от едно ново място просто се усеща и запомня от всеки по различен начин. Затова просто се наслаждавайте J
  
карта на Рим с някои по-известни забележителности


А кои са вашите любими места, които сте посетили?





Comments

Popular Posts