"Поправителен за родители" - Мадлен Алгафари

 "Поправителен за родители" - Мадлен Алгафари


Брой страници: 496
Година на издание: 2018г.
Издателство: Алгафари


"Поправителен за родители" - Мадлен Алгафари

"Поправителен за родители" на Мадлен Алгафари се появи някъде през есента на 2018 година. Разбрах за нея от събития, организирани в социалните мрежи. Исках да отида на такова, но в крайна сметка не можах да присъствам на представянето на книгата. Въпреки това заглавието беше в главата ми и просто знаех, че искам да прочета тази книга. След известно време я открих в книжарница Хермес в центъра на Пловдив. Там могат да се намерят и други книги на авторката. Анотацията на задната корица на книгата разкрива съвсем малко от съдържанието. Това е така, защото това е от книгите, за които може да се каже много и пак нищо да не е казано. Има книги, които щом се прочете последната страница и вече няма смисъл да си я купуваме. Съвсем скоро прочетох точно такава, но "Поправителен за родители" не е от тях. 

Самото заглавие подсказва за връзката родител-дете, която е основна в книгата. Но дори да не сте родител(както съм самата аз), всеки е дете на някого и е пряк участник в тази връзка. Тази книга дава обяснения на доста модели и лесно може да прецените кои в живота ви са били правилни и кои - грешни. Грешките много често са неосъзнати и това не значи, че човек трябва да се тръшка или обвинява родителите си защо са направили това или онова, а по-скоро да ги приеме, да излекува травмите си и да води пълноценен живот след тях "въпреки", а не "защото"

Кориците на книгата са меки, листовете са бели, шрифтът е достатъчно голям и се чете лесно и приятно. Когато една книга е по-обемна като страници и когато не е форматирана правилно, в един момент човек може да се почувства мъчително, докато чете. На всяка страница има по едно хвърчило, но то е деликатно встрани и не пречи по никакъв начин. 

Книгата е разделена по години, в зависимост от развитието на човек. Това са 7 глави + няколко приложения в края на книгата. Всяка глава започва с няколко страници описание на съответната възраст, като следват въпроси и отговори. Въпросите са базови и са подбрани изключително грижливо и целенасочено. Това са основни неща, за които всеки човек се е замислял в даден момент от живота си. По този начин много лесно читателят може да си направи извод дали мисли в правилна посока, дали изобщо мисли и дали се повтаря даден модел на поведение в поколенията в семейството му. Това е изключително важен анализ, без който няма как да има промяна в правилната и здравословна посока на живота му и живота на децата му. 

В книгата са разгледани над 100 казуса. Цената е 25 лева и по мое мнение е символична. Подбраната информация е част от практиката на авторката. Това са реални примери, които са практически. Книгата не е теория, която е неразбираема или изисква сложно тълкуване. Всеки мислещ човек, който дори е далече от сферата на психологията или психотерапията може да си помогне с тази книга. Тук се обясняват много тривиални проблеми и погрешни разбирания в семейството, в следствие на нелекувани и неосъзнати травми, както и на грешни разбирания. 


"Поправителен за родители" - Мадлен Алгафари

Книгата се чете изключително бързо. Аз обаче си налагах да чета бавно, за да мога да осмислям, осъзнавам и запомням написаното. За сега не съм намисала еквивалент на БГ пазар. Ако Вие сте намирали, моля да ми споделите в коментарите по-долу за автори и заглавия или да ми пишете в Instagram или Facebook.  

А Вие кои книги сте чели на Мадлен Алгафари?


Заключение: Препоръчвам книгата с 2 ръце. Подходяща е за хора, които са мислещи и търсят нови начини да развиват себе си. Мисля че "Поправителен за родители" е чудесно попълнение за всяка домашна библиотека. Книгата може да се препрочита на отделен етап от живота и да бъде полезна за всеки в семейството. Цената е смешна на базата на знанията, които са събрани в нея. 

Оценка10/10











Comments

  1. Прекрасно ревю:) С голямо желание ще я прочета като си дойда в Бг. Цунки

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts