Пълнени тиквички с ориз и доматен сос
Пълнени тиквички с ориз и доматен сос |
През топлите месеци обичам да ям по-леки храни. Освен това ми се иска да купувам сезонни продукти. Сега е времето на свежи зеленчуци, които зимата така ни липсват и са толкова безвкусни и изкуствени, че лично аз избирам да не ги купувам. Днес имам предложение за пълнени тиквички, като има 2 възможности - да бъдат с кайма или вегетариански. е опиша рецептата с кайма, ако не искате да има от нея, пропуснете тази стъпка в приготвянето. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 3-4 тиквички
- 250 гр. кайма
- 3 стръка зелен лук
- 4-5 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1 ч.л. червен пипер
- 500 мл. смлени домати
- 1 голям домат
- около 200 гр. кашкавал
- черен пипер
- кимион
- босилек (по желание)
- сол
- олио
- магданоз
Начин на приготвяне:
Първо измиваме и обелваме тиквичките. Режем ги наполовина и издълбаваме вътрешността им, така че да се получи лодка. Нарязваме ненужната част на дребни кубчета. В сгорещено олио ги запържваме леко, добавяме нарязаните лук и чесън. Добавяме и каймата (по желание), след като тя се позапържи и водата на зеленчуците се изпари, добавяме ориза. Когато си промени леко цвета, добавяме червения пипеш и около 200 мл. смлени домати. Добавям и останалите подправки. Когато водата се изпари и доматите се позапържат, махам сместа от котлона и напълвам тиквичките с нея. Добавям върху "лодките" по 2-3 с.л. смлени домати, за да може оризът да се досготви. Покривам с резенчета домат.
В тавата, която предварително е намазнена със зехтин или олио, подреждам тиквичките. Около тях се долива и останалата част от смлените домати (300мл.). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса С за около час. След това се нареждат парченца кашкавал и се пече във фурната, докато се зачерви. Готовото ястие се поднася с поръсен магданоз.
В тавата, която предварително е намазнена със зехтин или олио, подреждам тиквичките. Около тях се долива и останалата част от смлените домати (300мл.). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса С за около час. След това се нареждат парченца кашкавал и се пече във фурната, докато се зачерви. Готовото ястие се поднася с поръсен магданоз.
Bon appétit! :)
Comments
Post a Comment