Домашно сладко от череши

По магазините се продават най-различни продукти, наподобяващи сладко. Обикновено това е желе с оцветители, подобрители, консерванти и т.н. схванахте мисълта ми :) Това ме накара да търся алтернативи за съботната закуска от палачинки или пържени филиики. До сега не съм открила висококачествено сладко в супермаркетите. Ако Вие сте срещали такова, моля да ми споделите в коментарите :) А дотогава ето рецептата за моето сладко от череши:


Необходими продукти:

  • 2 кг. череши (почистени)
  • 1 кг. захар (1.5 кг. )
  • 2 броя ванилия
  • 2ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Сладкото от череши включва 2 фази. Първата е подготовката, а втората е същинския процес. 

1 фаза: Вечерта измивам черешите, махам им костилките и ги слагам в дълбока купа или тенджерата, в която ще приготвям сладкото. Заливам със захарата и разбърквам добре. Слагам похлупак или фолио и прибирам в хладилника. 

почистени череши, поръсени със захар - първа фаза

ВАЖНО: След като са измити и почистени, тегля черешите на кухненска вежна. На 2 кг. почистен плод, слагам 1 кг. захар. Ако обичате да ви е по-сладичко, тогава сложете 1.5 кг. захар. Имайте предвид, че черешите са достатъчно сладък плод и ако ползвате повече захар, може да не се усеща вкуса им.

Измит и почистен плод

2 фаза: На сутринта се изваждат черешите, които са пуснали известно количество вода и се слагат на котлона да се варят в подходящ съд. Сваряват се на слаб огън. В първите 30-тина минути се образува на повърхността пяна, която трябва да се отстрани. 

В долния десен ъгъл се вижда пяна, която се отстранява от сладкото

Времето за варене е различно при всеки. Това е така, защото зависи какъв съд сте използвали, какви са черешите и колко вода са пуснали. Това количество при мен се приготвяше за около 2 часа в голяма тенджера с вместимост 5 литра, на слаб огън, върху газов котлон. Добре е да наблюдавате сладкото и да разчитате на собствената си преценка. Друг фактор е колко гъсто обичате да бъде сладкото. Аз пробвам от течността, върху чиния - ако капката се размие, значи варенето трябва да продължи, ако капката се запази и не се разваля формата й, сладкото е готово.

Добавете ванилията и лимонената киселина, разбъркайте добре и варете още 3-4 минутки.

готово сладко от череши


За сладкото са нужни чисти и подсушени бурканчета. Много е важно да са сухи, за да не се захароса сладкото ви. Преди напълването на бурканчетата, пуснете фурната на минимални градуси (при мен това са 50 градуса С) и сложете бурканчетата вътре, за да се загреят. Пълнете сладкото още топло. Затворете добре с капачка и обърнете бурканчето наобратно. Не е нужно варене. От топлината сладкото е готово :)

Bon appétit! :)

Кое е вашето любимо сладко?







Comments

Popular Posts