Козунак на конци
Козунак |
Много обичам домашо приготвена храна. Според мен няма нищо по-хубаво от съставки, които човек сам е избрал и сложил в десерт или друго ястие. Няма нищо лошо в готовите храни, но напоследък все по-трудно се намират пекарни и заведения, където храната е приготвена с качествени продукти, в комбинация с чиста среда :)
Когато за първи път реших да правя козунак в домашни условия, ми беше казано, че е много трудно. Въпреки това реших да опитам. Нямах кой знае какви очаквания и в крайна сметка се оказа, че не е по-трудно от това да направиш хляб примерно. Нужно е по-скоро търпение, отколкото кой знае какви умения. Така че това мога да кажа, че е една рецепта за хора, които не разполагат с голям опит зад гърба си, а просто имат време и желание да си направят сами приличен козунак :) Ето какво е нужно за козунак на конци.
Необходими продукти:
- 300 мл. прясно мляко
- 1 мая (жива 42гр.)
- 1 кг. брашно
- 4 големи яйца + 1 жълтък
- 100 гр. захар (+100 гр. за плънката)
- 1 ванилова захар
- 200 мл. олио (100 за тестото и 100 за измесване)
- кората на 2 лимона (по желание)
за плънката:
- стафиди
- орехи
- захар
за отгоре:
- жълтък за мазане
- 2 с.л. масло
- 50 гр. захар
- 2-3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
В затопленото мляко (да не е врящо!) се разтопява маята с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. В съд с пресятото брашно добавете леко разбитите яйца, захарта, кората на лимоните, 100 мл. олио и престоялата мая. Започнете да месите, като добавяте останалото олио. Важно е да се каже, че тестото е леко лепящо. Така трябва да бъде. Не слагайте допълнотелно количество брашно, защото ще направите сладък хляб, вместо козунак :) Оставете да втасва на топло, като завиете с памучна кърпа. Аз лично пускам фурната на 50 градуса и оставям завитата купа да престоява там.
Козунак |
След като тестото е удвоило обема си, разделете на 4 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник тънък 5 мм.
Козунак |
Намазвате с масло, слагате плънка и навивате на руло. Така и с четирите части.
Козунак |
Усуквате (на плитка, или както ви харесва) и в тава с d = 30 см., намазана с олио втасва още.
Накрая намажете с белтъка, поръсете със захар и вода. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. При нужда намалете на 160 градуса. Всяка фурна е различна, така че разчитайте на собствената си преценка.
Да ви е сладко :) Светли празници <3
Comments
Post a Comment