Козунак на конци


Козунак

Много обичам домашо приготвена храна. Според мен няма нищо по-хубаво от съставки, които човек сам е избрал и сложил в десерт или друго ястие. Няма нищо лошо в готовите храни, но напоследък все по-трудно се намират пекарни и заведения, където храната е приготвена с качествени продукти, в комбинация с чиста среда :)

Когато за първи път реших да правя козунак в домашни условия, ми беше казано, че е много трудно. Въпреки това реших да опитам. Нямах кой знае какви очаквания и в крайна сметка се оказа, че не е по-трудно от това да направиш хляб примерно. Нужно е по-скоро търпение, отколкото кой знае какви умения. Така че това мога да кажа, че е една рецепта за хора, които не разполагат с голям опит зад гърба си, а просто имат време и желание да си направят сами приличен козунак :) Ето какво е нужно за козунак на конци.


Необходими продукти:


  • 300 мл. прясно мляко
  • 1 мая (жива 42гр.)
  • 1 кг. брашно
  • 4 големи яйца + 1 жълтък
  • 100 гр. захар (+100 гр. за плънката)
  • 1 ванилова захар
  • 200 мл. олио (100 за тестото и 100 за измесване)
  • кората на 2 лимона (по желание)
      за плънката:
  • стафиди
  • орехи
  • захар
      за отгоре:
  • жълтък за мазане
  • 2 с.л. масло
  • 50 гр. захар
  • 2-3 с.л. вода

Начин на приготвяне:

В затопленото мляко (да не е врящо!) се разтопява маята с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. В съд с пресятото брашно добавете леко разбитите яйца, захарта, кората на лимоните, 100 мл. олио и престоялата мая. Започнете да месите, като добавяте останалото олио. Важно е да се каже, че тестото е леко лепящо. Така трябва да бъде. Не слагайте допълнотелно количество брашно, защото ще направите сладък хляб, вместо козунак :) Оставете да втасва на топло, като завиете с памучна кърпа. Аз лично пускам фурната на 50 градуса и оставям завитата купа да престоява там. 

Козунак 

След като тестото е удвоило обема си, разделете на 4 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник тънък 5 мм. 

Козунак 

Намазвате с масло, слагате плънка и навивате на руло. Така и с четирите части. 

Козунак 

Усуквате (на плитка, или както ви харесва) и в тава с d = 30 см., намазана с олио втасва още.

Накрая намажете с белтъка, поръсете със захар и вода. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. При нужда намалете на 160 градуса. Всяка фурна е различна, така че разчитайте на собствената си преценка.

Да ви е сладко :) Светли празници <3




Comments

Popular Posts