Веган кюфтенца от леща
Пролетта дойде и ми се иска да опитвам нови неща за хапване. След зимата и липсата на зеленчуци, сега ми се хапва нещо по-леко, по-здравословно, комбинирано със зелена салата, таратор или чери доматки. Следващата рецепта е точно такава. Подходяща е за предястие, гарнитура или за основно ястие :) Подходяща е за пости, за изчистващи режими и презареждане. Ето и какво ни трябва, за да си я направим :)
кюфтенца от леща |
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. червена леща
- 1,5 ч.ч. вода
- половин връзка пресен магданоз
- 1 глава червен лук
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. черен пипер (по желание)
- 1 ч.л. куркума (по желание)
- 1 ч.л. сол (може повече или по-малко, зависи как обичате)
Начин на приготвяне:
Лещата се почиства и се измива много добре няколко пъти. Казвам това, защото забелязвам много влогове и дори готварски предавания, които отварят пакет и изсипват директно в тенджера. Това може да се случи в други европейски държави, където се продават готови за готвене храни. В България всички бобови култури се нуждаят от почистване и измиване с вода задължително!
Та... след като сме изчистили и измили добре лещата, я заливаме с водата, покриваме я и я оставяме за около 8 часа или за през нощта, докато набъбне добре. Изсипваме ненужната вода и в блендер я смиламе леко. Преместваме лещата в купа, нарязваме на дребно магданоза, лука, чесъна. Добавяме доматеното пюре и подправките и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Ако не ви се занимава може да сложите всичко в блендер.
В подходяща тава се слага хартия за печене, която се намазва с олио. Аз ползвах силиконова четка, за да разнеса добре. С помощта на лъжица се оформят кюфтенца по ваш избор. От тази доза аз направих 20 броя. Ако искате да са по-големи, или по-дебели ще станат около 15.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор. Аз пекох 10 минути, после ги обърнах и пекох още 10. Все пак много зависи от фурната, която ползвате, така че наблюдавайте и разчитайте на собствения си усет. Кюфтенцата са чупливи, така че трябва да се обръщат внимателно. След като са готови е добре да отпочинат малко(около 5мин.) и тогава да се махнат от тавата. Сервират се топли със сос(кисело мляко и копър), салата, таратор, каквото ви харесва.
Bon appétit! :)
Та... след като сме изчистили и измили добре лещата, я заливаме с водата, покриваме я и я оставяме за около 8 часа или за през нощта, докато набъбне добре. Изсипваме ненужната вода и в блендер я смиламе леко. Преместваме лещата в купа, нарязваме на дребно магданоза, лука, чесъна. Добавяме доматеното пюре и подправките и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Ако не ви се занимава може да сложите всичко в блендер.
В подходяща тава се слага хартия за печене, която се намазва с олио. Аз ползвах силиконова четка, за да разнеса добре. С помощта на лъжица се оформят кюфтенца по ваш избор. От тази доза аз направих 20 броя. Ако искате да са по-големи, или по-дебели ще станат около 15.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор. Аз пекох 10 минути, после ги обърнах и пекох още 10. Все пак много зависи от фурната, която ползвате, така че наблюдавайте и разчитайте на собствения си усет. Кюфтенцата са чупливи, така че трябва да се обръщат внимателно. След като са готови е добре да отпочинат малко(около 5мин.) и тогава да се махнат от тавата. Сервират се топли със сос(кисело мляко и копър), салата, таратор, каквото ви харесва.
кюфтенца от леща |
Bon appétit! :)
Comments
Post a Comment