5 ползи от четенето за малки и големи




Всеки ден човек има множество задачи, независимо от възрастта си. И оправданието "Нямам време" е много често срещано. Човек иска ли нещо, намира начин да го направи. Всичко друго може да се тълкува като мързел или неправилно подредени приоритети. Колкото и човек да е зает, може винаги да намери 15 свободни минути за себе си. Това може да е, докато чака на спирката и по пътя към работа, вечер преди да заспи, сутрин, докато пие кафе и т.н. Комбинациите са много, но ако човек направи анализ на времето си и открие за какво действително отделя време, ще стане ясно че губи много повече от 15 минути в дейности, които просто не му носят нищо. Но какви са ползите конкретно от четенето? Защо да четем, вместо да гледаме телевизия например?

Полза №1: Очите ни си почиват
При четенето от хартиена книга или електронен четец очите ни си почиват от ежедневните дейности. Ползването на компютър, телефон, телевизор, таблет ни носи само допълнително натоварване. Макар да смятаме, че това ни кара да се разтоварим, истината не е точно такава.


Полза №2: Развиваме въображението си
Това става най-лесно в детска възраст и затова има препоръчителни книжки за лятната ваканция, но това изобщо не значи, че четенето завършва с абитуриенската вечер. Същинската част едва тогава започва. Затова изграденият навик в детска възраст е верен съюзник на всеки зрял човек по пътя му на успех и осъзнаване. 


Полза №3: Подобряваме правописа си и научаваме нови думи
Макар множеството време прекарано в училище, има думи, които представляват трудности за много хора. Когато човек вижда грамотна реч, той свиква с нея и така неусетно се учи кое как се пише. Не е случайно това, че хората, които не могат да пишат грамотно, просто не четат.


Полза №4: Обогатяваме мирогледа си
Когато човек общува с определена група хора, той постепенно привиква към навиците им и ги приема за нормални. Това не винаги е добра идея. Книгите дават една по-пълна представа за света и за конкретните епохи. Художествената литература помага толкова много, за да разберем какво се е случвало преди и защо хората са разсъждавали по определен начин. 


Полза №5: Научаваме нещо ново
Независимо за какъв жанр става дума, човек се учи от книгите на какво ли не. Освен всичко останало, се учи и на постоянство, концентрация, развитие на себе си. Разходките с приятели и прекараното време навън също е нещо много важно, но всичко е в баланса. Безцелното шляене часове наред по-скоро възпитава мързел и безотговорност, отколкото себеосъзнаване, потапяне в себе си и тишина :)


А Вие обичате ли да четете? 


Comments

Popular Posts