Как да подберем минимално количество бяла козметика?


Бяла козметика

Ежедневно ни засипват реклами и разнобразна информация за нови "магични" съставки, които да направят кожата ни по-млада, по-еластична, по-красива. Но за съжаление в повечето случаи това е просто маркетингов трик как да си купим нещо, което не ни трябва. Така хабим средства за продукти, които не използваме, заемат място и накрая изхвърляме, заради изтекъл срок на годност. Как да се преборим с това? Ето един пример за продукти, които аз ползвам и които считам за основни и достатъчни за моята грижа за кожата. Това е само идея и не казвам, че е единствена и задължителна, а само споделяне на опит, който работи за мен :)


Ключовата дума е един. Какво значи това? От всеки продукт по 1 брой.
Това е примерна организация на продукти, които ползвам в момента. 

Бяла козметика

1 борй - мицеларна вода
1 брой - лосион за тяло
1 брой - околоочен крем
1 брой - термална вода
1 брой - рол-он дезодорант (за предпочитане да бъде без алуминий)
1 брой - крем за ръце и тяло
1 брой - балсам за уснтни (задълчителен е при мен за зимата)
1 брой - маска за лице (моята е почистваща с глина)
1 брой - почистващ гел за лице (на снимката липсва)
1 брой - тоник за лице (на снимката липсва)
1 брой - дневен крем (на снимката липсва)

Когато един продукт се отвори и започне да се ползва, неговия срок на годност започва да тече. На бялата козметика той е 6 месеца или 1 година. Има и продукти с по-голям срок на годност, но в повечето случаи в тях има парабени и аз лично съм избрала да не ги купувам. 

Ако имаме 5 мицеларни води, е повече от ясно, че няма как да се използват всички за 6 месеца. Това не само ще ни заеме пространство, но и рискуваме да си направим някоя алергия от разнообразните съставки, с които "тъпчем" лицето си. Най-добре един продукт, но качествен, вместо 5 компромисни варианта. 

Какво да направим, за да изберем правилните продукти за нас?
  • Да четем състава и да избягваме вредни съставки, които не влияят добре на кожата ни. Вече има и мобилни проложения, с помощта на които можем да проверим това бързо и лесно, още в магазина преди да купим каквото и да е. 
  • Да ползваме тестери, когато е възможно - един крем може да е чудесен, но да не е за нашата кожа. Вчера си взех тестер от нов крем с чудесен състав, но се оказа, че е мазен и утежнява кожата ми. Това ми спести 50 лева + отнето място в кошничката за продукти, където ги подреждам.
  • Да не се доверяваме на всяка реклама - Рекламите са хубав начин да се осведомяваме за новите технологии, но истината е, че целта на рекламата е да ни продаде нещо, независимо какво е то. Нека пазаруваме разумно и проверяваме информацията, защото много често тя е подвеждаща.
  • Да не купуваме продукти със съставки, към които сме алергични - Това е много важно и е добре да го правим, за да избегнем изхвърляне на нов продукт само след 1 ползване.
  • Да не купуваме нещо, само защото известна личност го е снимала в Instagram - Не казвам, че снимките в социалните мрежи са нещо лошо, но много често те са платени. Няма нищо лошо в това, но има хора, които злоупотребяват и рекламират продукт не защото го харесват, а защото са взели пари за това.
  • Да купуваме продукти, съобразени с нашата възраст - Ако сме на 15 години, вероятно имаме нужда от продукти за мазна кожа. Не ни трябва супер покривен фон дьо тен, коректор, пудра и още 10 други неща, които биха били чудесни за жена на 30+, която се снима в реклами например. Това, че нещо е чудесно за един, не го прави необходима стъпка за друг.
Ще ми бъде интересно да споделите с мен Вие как избирате продуктите си за лице?




Comments

Popular Posts