Как да създадем полезен навик по всяко време на годината?



Новата 2019 година вече е факт и много хора усещат как новото предстои. Чувства се ентусиазъм, прилив на енергия и всичко ново и хубаво започва от 1-ви или от понеделник. Но какво се случва много често? Всичко планирано остава на приказки, или след 2-3 опита идва отказването и неприемането на новото положение. 

Например: След празниците много хора преяждат и си казват, че сега ще си хапнат и после от понеделник ще започнат да спортуват, или започват диета. Понеделник идва и в най-добрия случай отиват в близкия фитнес и си купуват карта. Минават 2-3 тренировки, чувстват се изтощени, дебели, тромави и не искат повече да ходят. Отчайват се от себе си и започват пак да си хапват, както преди, а спортуването се отлага за по-напред във времето.


Как да НЕ СЕ получава това?
За започването на каквото и да е ново нещо са нужни поне 21 дни за изграждането на този нов навик. Т.е. за повечето неща, които се започват и са нетипични за нашето eжедневие, са нужни необходимите нагласа и воля, за да бъдат изпълнени. След този период нещата си идват на мястото от самосебе си. Новото занимание става част от рутината ни и човек сам търси и иска да го изпълнява. Това важи особено за спортуването!


Как да бъдем мотивирани?
Ако развивате нов полезен навик - си направете tracker(българската дума е съгледвач; не обичам да ползвам чуждици, но тук ми се струва по-скоро неизбежно да го направя), който да ви контролира.

Например: Искате да правите дадено занимание 3 пъти в седмицата. Определете си точно кои 3 дни и в кой интервал от време ще правите даденото занимание. Когато дойде този период, не отлагайте за после, утре или другата седмица. Направете го във времето, което предварително сте решили. Първоначално е много вероятно това да не е приятно, но след като го направите, ще видите че се чувствате по-добре, доволни от себе си и ще имате сили за следващото след ден или два. Ако отложите - после ще чувствате разочарование от себе си, че не сте успяли да се справите с предизвикателството и вместо да сте си освободили време, ще го прекарате в съжаление и мърморене.


Какво е важно за новите навици?
Да се започват ВЕДНАГА! Не от утре, не от понеделник, не от 1-ви другия месец. А какво е първата дата от месеца и кой реши, че тя е най-благоприятна за нещо ново?!! Не трябва да се отлага, щом решите - направете го!

Вие какъв нов навик започнахте/бихте искали да започнете тази година?








Comments

Popular Posts