Морковен кекс с лимонена глазура
Морковен кекс |
Това е кекс, който може да се направи във форма за кекс, или в тава. Аз предлагам рецепта в тава, залята с глазура за по-зимен и празничен вид. Кексът е достатъчно ароматен и може да се пропусне стъпката с глазурата. Ето и продуктите :)
Време за приготвяне: около 30 минути
Време за печене: около 30 минути
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 3/4 ч.ч. олио
- 1/2 ч.л. канела
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1,5 ч.ч. брашно
- 1 ванилия
- 1 ч.ч. настъргани моркови
за глазурата:
- 5 с.л. сок от лимон
- 1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
Продуктите за кексовото тесто се смесват в горната последователност, като след всяка нова съставка се разбърква с миксер. Брашното и бакпулвера се пресяват предварително. Готовата смес се изсипва с съд за печене, като се слага хартия за печене. Ако нямате, може да намазните и набрашните тавата преди това. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. При мен печенето продължи около 30 минути, но всяка фурна е различна, така че проверявайте редовно и печете до суха клечка.
Ако желаете този сладкиш да е по-празничен, може да използвате и горната глазура. Тя е универсална и става за други сладкиши и сладки. Важни за нея са 3 неща:
- да пресеете със сито пудрата захар, за да не се получат бучки;
- използвайте прясно изцеден сок от лимон, а не от готовите, които се продават в супермаркетите;
- за получаването на гладка смес, използвайте миксер;
След като готовия кекс е напълно изстинал, чак тогава полейте с глазутата. В противен случай ще попие и няма да е естетически издържано.
Нарежете, след като стегне :)
Bon appétit! :)
Comments
Post a Comment