Питка с масло и сирене
Питка с масло и сирене |
Това е първата питка със сирене, която правих и останах много доволна. Става пухкава, вкусна и много красива.
Време за приготвяне: около 30 минути
Време за печене: около 1 час
Необходими продукти:
- кубче мая
- 400мл. хладка вода
- 1с.л. захар
- 1 щипка сол
- 2с.л. ябълков оцет(ако нямате, може да използвате винен)
- 3бр. яйца
- около 1кг. брашно
- 60 гр. масло (ако искате да е по-мазно - 120гр.)
- 300 гр. сирене (ако искате да стане като тутманик - 500гр.)
- сусам
Начин на приготвяне:
Добре е да извадите
продуктите за питката от хладилника, за да бъдат на стайна температура.
Натрошава се маята и се
залива с хладката вода. Добавят се захарта и 1с.л. брашно. Оставя се настрана,
докато шупне. Щом маята е активирана, се добавят солта, оцета, разбитите яйца(2
жълтъка и 3 белтъка). Бърка се след всяка добавена съставка. Накрая се слага
малко по малко пресятото брашно (колкото поеме). Количеството зависи най-вече
от големината на яйцата. Питката се омесва хубаво. Аз лично я удрям и 100 пъти
в плота. Разделя се на 4 равни топки, покрива се с памучен плат и се оставя да
втасва на топло. Аз пускам фурната на минималните градуси (при моята фурна това е 50 градуса) и чакам, докато тестото
удвои обема си.
Втасалото тесто |
След това разточвам
всяка топка на кръг. Слагам първата - върху нея слагам масло и сирене, после
слагам втората и т.н. Така получения кръг от 4 пласта и плънка разрязвам на 16
еднакви части.
Питката, разделена на 16 парчета |
Взимам кръгла тава и я намазвам с олио и поръсвам с брашно. може
да се използва и хартия за печене. Взимам един сектор и го навивам на кифличка.
Подреждам всички кифлички в тавата. Намазвам със силиконова четка с разбития
жълтък. Поръсвам със сусам.
Подредената питка преди печене |
Пече се в предварително
загрята фурна на 160 градуса. Времето за печене, зависи от фурната, аз лично
пека около 1час, като периодично проверявам с клечка за зъби.
Готовата питка :) |
Bon appétit! :)
Comments
Post a Comment