Питка с масло и сирене


Питка с масло и сирене

Това е първата питка със сирене, която правих и останах много доволна. Става пухкава, вкусна и много красива. 

Време за приготвяне: около 30 минути
Време за печене: около 1 час 

Необходими продукти:

  • кубче мая
  • 400мл. хладка вода
  • 1с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 2с.л. ябълков оцет(ако нямате, може да използвате винен)
  • 3бр. яйца
  • около 1кг. брашно
  • 60 гр. масло (ако искате да е по-мазно - 120гр.)
  • 300 гр. сирене (ако искате да стане като тутманик - 500гр.)
  • сусам

Начин на приготвяне:

Добре е да извадите продуктите за питката от хладилника, за да бъдат на стайна температура.

Натрошава се маята и се залива с хладката вода. Добавят се захарта и 1с.л. брашно. Оставя се настрана, докато шупне. Щом маята е активирана, се добавят солта, оцета, разбитите яйца(2 жълтъка и 3 белтъка). Бърка се след всяка добавена съставка. Накрая се слага малко по малко пресятото брашно (колкото поеме). Количеството зависи най-вече от големината на яйцата. Питката се омесва хубаво. Аз лично я удрям и 100 пъти в плота. Разделя се на 4 равни топки, покрива се с памучен плат и се оставя да втасва на топло. Аз пускам фурната на минималните градуси (при моята фурна това е 50 градуса) и чакам, докато тестото удвои обема си.

Втасалото тесто

След това разточвам всяка топка на кръг. Слагам първата - върху нея слагам масло и сирене, после слагам втората и т.н. Така получения кръг от 4 пласта и плънка разрязвам на 16 еднакви части. 

Питката, разделена на 16 парчета

Взимам кръгла тава и я намазвам с олио и поръсвам с брашно. може да се използва и хартия за печене. Взимам един сектор и го навивам на кифличка. Подреждам всички кифлички в тавата. Намазвам със силиконова четка с разбития жълтък. Поръсвам със сусам. 

Подредената питка преди печене

Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса. Времето за печене, зависи от фурната, аз лично пека около 1час, като периодично проверявам с клечка за зъби.

Готовата питка :)

Bon appétit! :)



Comments

Popular Posts