Как да избираме козметика - Надя Йорданова

"Как да избираме козметика" - Надя Йорданова

Издателство: СофтПрес
Брой страници: 188
Издание: 2018

"Как да избираме козметика" - Надя Йорданова

"Как да избираме козметика" е книга без аналог на българския пазар. Книгата е базова и представлява справочник за козметика, който може да бъде от полза на всяка жена. Книгата е изключителна, още щом разбрах за нея исках да си я купя и я включих в моята "To Do" листа :) 
Прочетох я за 2 вечери. Стилът на писане е достъпен, разбираем, няма нищо излишно. Може би най-важното е, че книгата е обективна. Нищо не е представено така или иначе в услуга на трети лица, написаното е в услуга и само на българския потребител. Мога да кажа, че считам себе си за осведомена на базово ниво човек и въпреки това научих доста нови неща. Със сигурност много от фактите за различни химични съединения не могат да се запомнят от първото четене, но книгата е организирана така, че лесно може да се връщаме към нещата, които са ни нужни. 

Как е организирана "Как да избираме козметика"?
Книгата се състои от 6 глави, като всяка една засяга следните теми:
  1. "Орел, рак и щука, или как козметичната индутрия ни дърпа в различни посоки" - Това е въведение в страната на козметиката, какво се случва в момента в света на козметиката и какви маркетингови трикове ни подвеждат. 
  2. "Устройство и фукция на кожата" - Тази глава дава базови познания за кожата, защо трябва да я познаваме, как да й помагаме с правилната козметика. Също така има обяснения, факти и заблуди за хиалуроновата киселина, колагена, стволови клетки, злато в козметичните продукти. Кое работи и кое е просто начин да си купим поредния продукт, който ни е разочаровал.
  3. "Кой съм аз? Типът на нашата кожа" - Ето това са няколко страници от фундаментално значение, защото сигурно 8 от 10 човека (които аз познавам) не знаят какъв тип кожа имат, както и тип коса и поради тази причина си купуват крайно неподходящи продукти. Това не само не е ефективно, а може да влоши положението на кожата и да създаде ненужни проблеми, които да ви разхождат от кабинета на един дерматолог на друг. В тази глава има техники как точно да се определи ПРАВИЛНО типа на кожата и каква грижа да се използва, според това. Как и с какво да почистване грима от кожата, видове демакиатори.
  4. "Как да разчитаме етикета" - Това е информация, която масово не се знае от потребителите. Съдържат се данни за функционални съставки, що е то сулфатни и безсулфатни вещества, витамини, антиоксиданти етерични и натурални масла.
  5. "Как да разберем кога този, който ни препоръчва козметика, е неискрен с нас" - Тази глава е повече от ясно какво съдържа, разбиват се митове, обясняват се понятия и са описани 24 подвеждащи израза в козметиката.
  6. "Кожни раздразнения, алергени и комедони" - Тук има няколко списъка на вещества, които предизвикват по принцип раздразнение на кожата и алергични реакции.
Дамата Надя Йорданова е магистър-фармацевт и е създател на:
 където всеки може да задава въпроси и да потърси професионално мнение. 


Заключение: Препоръчвам книгата. Би била полезна, като справочник за много химични вещества, които да търсите в състава, или които да избягвате. Цената на книгата е символична, като се има предвид синтеза и анализа на информацията. Аз лично бих прочела с голямо удоволствие и втора част, ако се създаде такава в бъдеще. 
Оценка10/10

Comments

Popular Posts