Проницателят - Анди Андрюс

"Проницателят"- Анди Андрюс

Издателство: SkyPrint
Брой страници: 168
Моето издание е от 2010г.

Това е книга, която за мен е абсолютна класика. Изключително четиво, поднесено по майсторски начин. Анди Андрюс освен множество книги, провежда семинари и обучения по личностно развитие. Четивото е насочено към широка аудитория. Конкретната книга считам, че е подходяща за различни възрасти. Тя е от книгите, които може да се чете отново и отново. Поради този факт е чудесно допъление към семейната библиотека.

Срещнах се с книгата съвсем случайно. Беше ми препоръчана от приятелка (Гале, благодаря ти :* ).

"Проницателят" е тази насоченост към читателите, която им показва нова гледна точка. Животът е низ от постижения и падения и нищо не е прекалено хубаво или лошо. Това в никакъв случай не е четиво, което да провокира позитивизъм или което ни кара да слагаме розовите очила. По-скоро книгата е насочена към излизане от рамката, от общоприетото, от начина ни на възприемане на света и всичко случващо се около нас. Тя е начин да се поставиш на мястото на другия и да погледнеш през неговите очи. И да не забравяш да бъдеш благодарен...

Книгата е организирана в 10 глави. Това, което ме изенада е, че няма съдържание, но може би за точно тази книга, това не е кой знае колко необходимо. Мистериозният скитник Джоунс обикаля с куфар в ръка из града и помага на хора, намиращи се в безизходна ситуация. Неговата мъдрост поразява всеки, който се е срещал с него. 

Заключение: Препоръчвам книгата. Чела съм я няколко пъти и със сигурност е оправдала инвестицията си. Това е книга за цялото семейство, независимо от възраст и пол. 
Оценка10/10

Цитати от книгата:
"Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка."

"- Младежо, какво ще си помислиш, ако ти кажа, че, да, твоите грешни решения са изиграли известна роля за това да се озовеш под този кей, но в същото време тук е точното място, на което трябва да се намираш, за да може за теб да започне такова бъдеще, каквото в момента не можеш дори да си представиш?"

"- Всичко тук може да ти изглежда като пясък, синко, но повярвай ми, не е така. Когато си лгнеш тази вечер, знай, че се намираш върху плодородна почва, помни ми думата. Мисли. Учи се. Моли се. Планирай, мечтай. Защото скоро... ще съзрееш."

"- Една вечер бях в друг град - сега, като се замисля май беше Чикаго - и видях на уличното платно човек, който тичаше след една шапка, която вятърът бе духнал от нечия глава. В следващия момент еднакола го блъсна и го уби на място.
 - Защо, за Бога, ми разказваш това?
 - Просто ми се струва странно - отвърна Джоунс, без да откъсва очи от предното стъкло, - как човек може да изгуби всичко, докато преследва едно нищо."

"Време е да спреш да позволяваш на миналото да контролира съдбата ти днес."

 "Мъдростта е способността да виждаш бъдещите последици от решенията, които взимаш днес."

"Най-добрата част от живота ви все още предстои."

"Възстановявайте живота със сърце, изпълнено с благодарност. Може да сте изгубили къщата си, но не сте изгубили дома си. Помнете, че още дишате..."

Comments

Popular Posts