Ябълков сладкиш
- 3-4 ябълки
- сок от половин лимон
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. канела
- 2 яйца
- 150 гр. захар
- 100 мл. олио
- 140 гр. кисело мляко
- 1 щипка сол
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- 250 гр. брашно
- 1 с.л. захар за поръсване
- масло
Начин на приготвяне:
Ябълките се измиват, обелват, почистват и нарязват. Слагат се в купа и се заливат със сока на половин лимон (за да не потъмняват), слага се 1 с.л. захар и канелата.
В друга купа се приготвя кексовото тесто. Разбиват се яйцата със захарта. Добавят се олиото и киселото мляко. Отвново се разбърква. Аз ползвах миксер за по-бързо. Слагат се бакпулвера, солта, ванилията и малко по малко се добавя пресятото брашно.
Накрая се сглобява сладкиша. В тава (тази, която е използвах е с d=23 см.), покрита с хартия за печене, се изсипва кексовата смес. Отгоре се подреждат ябълките. Поръсва се с 1 с.л. захар и се слагат няколко кубчета масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 1 час.
В друга купа се приготвя кексовото тесто. Разбиват се яйцата със захарта. Добавят се олиото и киселото мляко. Отвново се разбърква. Аз ползвах миксер за по-бързо. Слагат се бакпулвера, солта, ванилията и малко по малко се добавя пресятото брашно.
Накрая се сглобява сладкиша. В тава (тази, която е използвах е с d=23 см.), покрита с хартия за печене, се изсипва кексовата смес. Отгоре се подреждат ябълките. Поръсва се с 1 с.л. захар и се слагат няколко кубчета масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 1 час.
Comments
Post a Comment