"Гордост и предразсъдъци" - Джейн Остин

"Гордост и предразсъдъци" - Джейн Остин

Издателство: A&T Publishing
Брой страници: 456 
Моето издание е от 2016г.

Цитати от книгата:
"Човек, който не мени мнението си, е задължен да бъде много точен в първата си преценка."

"- Както чувам, изборът на Джейн е бил много подходящ - каза тя. - Жалко. Но колко често става така! Младите, като мистър Бингли, лесно се влюбват в някое момиче по за 2-3 седмици и бързо след туй го забравят - подобни случаи има всеки ден."

"Едно беше ясно - подхождаха си за спътници; това съзвучие включваше добро здраве и лек характер, за да преодоляват несгодите; весело предразположение, за да се наслаждават на всяко удоволствие; както и взаимна обич и интелигентност - да ги предпазват от разочарованията на странствуването."

"Колкото и злощастно да е станало с Лидия, ние ще извлечем от него следната поука: че загубената добродетел е нещо невъзвратимо; че една-единствена погрешна стъпка влаче подире си безконечен провал; че доброто име е колкото прекрасно, толкова и крехко и че жената трябва да бди над себе си неспирно и да се брани от недостойните представители на обратния пол."

"- Значи, решена сте да се омъжите за него?
 - Нищо подобно не съм казала. Но съм решена да постъпя по начин, който според моето схващане ще ме направи щастлива, без да се съобразявам нито с Вас, нито с когото да било чужд човек."

Романът е публикуван за първи път през 1813г. Това е книга, която е безспорен литературен шедьовър. Въпреки далечната година на написването си, все още има актуални мисли. Книгата е задълбочена, последователна, увлекателна. "Гордост и предразсъдъци" е вечна класика и това го доказват множеството й издания. Начинът, по който са описани герои, факти, събития, природни пейзажи е забележителен. В много книги, точно тези описания стават дълги и досадни, но тук няма нищо такова. Всяко написано изречение считам за точно премерено. Има създадени няколко филма по книгата, но едва ли написаното може да бъде пресъздадено.

Джейн Остин ни потапя в свят изтъкан от лъжи и интриги, срещи и раздели, очарования и разочарования. Книгата изобилства от характери с разнородни ценности, мисли, постъпки. Ето защо дава поле за размисъл, поради многото разнообразни персонажи. Самото заглавие "Гордост и предразсъдъци" говори само по себе си. Тази книга не може да се опише, тя трябва да се преживее. Приятно четене :)

Заключение: Препоръчвам книгата. Това е чудесно попълнение към всяка семейна библиотека. 
Оценка10/10






Comments

Popular Posts