10-те стълба на щастието (част 1)

 


Здравейте, приятели! В публикациите си се старая да споделям полезна информация по въпроси, които са често срещани. Оказва се, че съществува пряка връзка между навиците ни, храненето ни и това как се чувстваме. Разглеждам постоянно нови източници, чета книги на различни автори и търся отговори, също като вас. Днес ще разгледам една теза на д-р Пиер Дюкан отностно щастието.

Щатието за всеки човек е различно. Но въпреки това има норми, които важат за всички хора. Когато ни липсва нещо, се опитваме да компенсираме с друго. Тогава се появява дисхармония в нас и може да се появят депресии, чувство на отчаяние или апатия. За да избегнем това е достатъчно да направим кратък анализ къде точно се намираме и къде искаме да бъдем. Подготвила съм 10 критерии, спрямо които може лесно да се оопредели по какво имаме да работим в момента. Важно е да се каже, че в различен етап от живота си, всеки човек има нужда от различни неща, така че съобразете ги за себе си и за сегашния момент.

Кои са 10-те стълба на щастието?

1) Любов, семейство, секс
Човек, колкото и да отхвърля нуждата от любов, колкото и да я отрича понякога, тя заема първостепенно значение в живота му. Хората искат да обичат и да бъдат обичани. Това е закодирано в мозъка ни и в определен момент се стреми и търси начини да задоволи тази потребност. Разбира се има изключения. Съществуват малък процент хора, които са отдадени на някаква идея и нямат време, енергия и желание за семейство. Например духовни учители.

2) Работа
Едно от най-важните неща, които човек прави е работата му. Една трета от живота ни минава в работа. Ето защо е важно да правим неща, които ни вдъхновяват и зареждат. Това се случва, когато работата, която вършим съвпада с нашето призвание. Само тогава имаме нови идеи и желание да се развиваме в нещата, които правим. Ето защо работата ни може да ни носи позитиви, или ако не сме на правилното място - обратно, да ни изтощава и изморява всеки ден. 

3) Жилище, дом, уют
Третия стълб е мястото, където се намираме. Липсата на пространство, в което се чувстваме сигурни, защитени и спокойни може да доведе до излишен стрес и неприятни емоции. Ето защо толкова много хора се стремят към това да съградят собствен дом, обзаведен и подреден по техен вкус и усещане за красота.

4) Потребност от игра и забавление
Това е присъщо още на децата. Играта е част от ежедневието им. В сегашно време нещата са се променили малко повече. С навлизането на технологиите децата могат да се забавляват и сами пред компютъра си, но усещането е привидно същото. Редица негативни последици има за здравето и психиката на децата, които прекарвате часове наред пред екрана. Обездвижването и затлъстяването са все по-често срещани проблеми, с които се сблъскваме на все по-ранна възраст. 

5) Принадлежност към група
Човек е социално животно. Ние живеем в общности, както голяма част от животните. Просто човек, който е сам не може да се справя с всичко, което живота му предоставя. Важно е човек да се обгради с хора, които обича и които го обичат, да си помагат и да може да разчитат едни на други. 


В следващата статия ще споделя кои са другите 5 стълба на щастието. 

Ако искате да се свържете с мен, може да ме намерите тук:





Comments

Popular Posts