Какво точно е медитация и как да я практикувам?


Здравейте, приятели! В предишната статия си говорихме за "Начините да ставаме рано без да сме уморени" и това предизвика доста въпроси. Като най-много бяха по 7.Медитация. Сега е доста модерно да се говори по тази тема, но като че ли няма достатъчно ясна информация какво е медитация, какви видове медитация съществуват, как да я практикуваме. В днешната статия ще си говорим точно затова. Опитах се да бъда кратка(колкото е възможно), но изчерпателна по темата. Ако имате въпроси може да ми ги зададете долу в коментарите, или в социалните ми мрежи.

Какво е медитация?

"Медитацията е деликатното чувство да не правиш нищо." - Шри Шри Рави Шанкар

Медитацията е практика за трениране на ума за постигане на физическо, ментално и духовно развитие. Тя води до покой на ума и релаксация. Колкото повече практукуваме, толкова по-добри ще ставаме. 

Много хора си мислят, че за медитацията трябват точно определени условия. В началото може би е така, но постепенно ще забележите, че може да медитирате, докато гледате красива гледка, хубава картина, дори миете чинии :) Както всяко друго нещо редовното прибягване до медитация ще ви носи все повече ползи. Най-хубавото е, че не е необходимо да стоите на възглавничка, да пеете или да слушате аудио записи, освен ако вие самите не искате. Има много начини за постигане на осъзнатост, в зависимост от вашите предпочитания и цели.


Каки са видовете медитация?

Ще разгледам 3 вида - статична, динамична и водене на дневник;

Статична медитация - това е най-традиционната форма. Стъпките по изпълнението й са лесно и може да се извлекат големи ползи, само при няколко минути на ден.

1) Изберете си мантра - Спрете се на изречение или фраза и си я повтаряйте наум по време на медитацията. Може да използвате ом, мир, радост, любов. Това са все думи с висока вибрация, които ще ви повдигнат. Това е просто средство да се фокусирате и да успокоите мисълта си.

2) Настанете се удобно - Намерете си тихо и спокойно място, където нищо да не ви притеснява. Може да седнете на земята, на дивана, или да легнете по гръб. Изборът е изцяло ваш, единственото важно е да бъдете с максимално изправен гръб, за да може енергията да протича без затруднения по него. С течение на времето ще става все по-лесно и няма да ви прави впечатление къде точно се намирате.

3) Затворете очи и дишайте! - Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Няколко пъти вдишайте през носа и издишайте през устата. След това вдишайте и издишайте САМО през носа със затворена уста. При лекото и повърхностно дишане, не се снабдяват достатъчно органите ни с кислород. Затова е много полезно, ако изградим навик всеки ден по 5-10 минутки да се консентрираме върху дишането си. Правилото е 1 част вдишваме, 2 части издишваме. 

Например: вдишваме за 5 секунди, издишваме 10 секунди (само през носа)

Ако в началото ви е трудно, започнете с 3 секундни вдишвания и 6 секундни издишвания. С времето ще привикнете и ще започнете да увеличавате времето по естествен начин. Важно е да не насилваме себе си, а да наблегнем върху постоянството.

4) Повтаряйте си мантрата - Повтаряйте си наум бавно мантрата. Не е нужно да бъде в синхрон с дишането. Позволете на дъха да следва своя собствен ритъм. В хода на практиката ще усетите, че забравяте мантрата, мислите може да блуждаят. Ако забележите, че сте се разсеяли просто се върнете към мантрата си и продължете да повтаряте.

5) Оставете мантрата - След 5-10 минути, или колкото сте решили да медитирате спрете да повтаряте мантрата(може да си нагласите таймер за по-лесно) и останете неподвижно няколко секунди със затворени очи преди да се изправите.

След приключване на мантрата ще забележите, че състоянието на съзнанието ви е много по-различно от обичайното. Мисълта се забавя, напрежението и безспокойството намаляват.  


Динамична медитация - при тези, които статичната не се получава, може да преминат към динамичната. Това са много активни хора, на които им е трудно да стоят неподвижно на едно място. 

- Ходеща медитация - Много хора се чувстват по-добре, ако са в движение. Разходката е точно такъв вид медитация, но мълчаливата такава, като се наблегне на дишането и съзерцанието. В Япония това се нарича "горско къпане". При тази медитация се повдига имунитета, намалява се нивото на стреса и кръвното налягане. Подходяща е за хора, които са тревожни и се борят с перфекционизма. 

- Леки движения - Това е когато протягаме ръцете си, раздвижваме врата си. Много хора използват йога, като вид медитация. Йога е препоръчителна за хора, които искат да комбинират работа върху осъзнатост и физическото си тяло. 


Водене на дневник - Тои вид медитация може да учуди някои от вас. Как така писането на дневник? Освен записване на нещата от деня, когато споделяме на лист хартия може ефективно да се избавим от тревожността си. Дневникът изпълнява ролята на добър приятел, който ви слуша и е съпричастен с неволите ви. Може да си задавате въпроси и да отговаряте на тях. Това е началото на диалога със самите вас. Много отговори ще дойдат без дори да подозирате за тях. 


И накрая, но не на последно място - изберете правилното време за медитация. Най-доброто време е вечер, или когато сме натрупали умора. Много хора искат да медитират, след като се събудят. Много възможно е да не могат, след това да са лениви и дори да заспят повторно. Ако практикувате сутрин и сте начинаещ е много вероятно да направите заключение, че това не е за вас и да се откажете. Медитирайте в края на деня, това ще помогне за по-добрия сън. Хубаво е, да не се прави веднага след хранене. Ако сте вечеряли, изчакайте 1 час и тогава започнете. 


Коя е твоята любима медитация?

Ако искате да се свържете с мен, може да ме намерите тук:





Comments

Popular Posts