8 начина да ставаме рано без да сме уморени

Ставането рано, здравословния начин на живот и любовта към себе си са все неща, които от нас зависят. Така че, ако не ни се получават, значи нещо правим погрешно и са ни нужни само малко знания и воля да ги прилагаме, докато се адаптираме. Предлагам моите 8 начина, които може да приложи всеки.

8 начина да ставаме рано

1. Да си легнем рано.

Ако приемем, че искаме да ставаме в 7 часа и да имаме пълноценен сън, тогава е добре да заспим най-късно в 23:00ч. Тялото се нуждае от 8 часа сън, така че е добре да спазим това. Ако сте от хората, които "не се нуждаят от много спане" и ви стигат 6-7 часа, не се заблуждавайте. Когато това се случва всеки ден, ние трупаме умора, която обикновено компенсираме с храна, големи дози кафе(повишаваме стойностите на кортизол, това е хормона на стреса) или други вредни стимуланти. Когато си легнем по-рано, ще може отпочинали и заредени да се подготвим за следващия ден :)


2. Ставане по едно и също време.

Когато ставаме в един и същи час, тялото постепенно привиква. След време човек се буди в това време без аларма. Това е много важно, защото така ни се доспива по едно и също време. Тялото си изгражда рутина, която ни кара да сме отпочинали, енергизирани, свежи и с хубава кожа. Няма какво да се залъгваме - крема за лице и фон дьо тена може да прикрият това-онова, но ако не спим достатъчно и ядем боклуци, няма да помогнат.


3. Писане на задачи за следващия ден от вечерта.

Ако излизате рано, по-добре да се приготвите предварително. Например, ако напишем задачите за деня и приготвим дрехите си, сутринта ще имаме повече време за сън, отколкото за рутинни неща. Когато бях дете винаги приготвях чантата си за училище от вечерта. Така никога не съм забравяла, каквото и да е. Ако го правим сутрин има голяма вероятност освен да забравяме, да губим и време. Разбира се задачите за деня може да се попълнят и докато пием сутрешната си топла напитка, но ако през това време се гримираме, или обличаме, тогава по-добре да се спести време.


4. 5 минутно раздвижване.

Сутрин между 6 и 10 часа според аюверда се намираме в енергията кафа(вода). Тя е по-бавна и мудна, точно каквито сме и ние в първите минути на събуждането. За да излезем от това състояние е полезно да направим малко упражнения. Все пак тези 5 минути ще ни се върнат многократно, като ни помогнат да се събудим по-лесно и по-бързо. Раздвижете врата, раменете, кръста и коленете. Направете няколко свободни маха с ръце и това е достатъчно :)


5. Оставяне телефона на спокойствие.

Много хора смятат, че ще се разсънят, ако проверят социалните си мрежи. Спокойно, нищо няма да пропуснете! Социалните мрежи може да ви накарат да изпитвате повече емоции - радост, тъга, щастие, досада... Хубаво е поне 1 час след събуждане да не си пускате интернет. Така ще се насладите на сутринта, ще отделите време за себе си и ще се фокусирате върху най-важното - Вас самите. В противен случай няма да разберете как са отлетяли 20 минути, още не сте станали от леглото, а вече сте раздразнени от куп прочетени неща, които не ви интересуват, нито имат значение в момента. 


6. Вечеряне по-рано.

Вече за никого не е тайна, че след 18:00ч. функцията на органите, свързани с храносмилателната ни система се забавят и почти спират. Храната, която сме изяли в 21:00ч. или по-късно ще се складира, като мазнина и ще попречи на спокойния ни сън. Ако вечеряме в 19:00 и си легнем в 22:00 няма да имаме време да огладнеем, а храната, която сме изяли ще се разгради. Добре е на вечеря да хапваме нещо по-леко. Не се нуждаем от салата, месо, картофи и десерт. 


7. Медитация.

Има различни видове медитация, това е много дълга тема и тук няма да мога да я изясня. Ползите от редовната медитация няма да закъснеят. Чрез нея ще забавим темпото, ще се освободим от стреса и ще подготвим тялото си за спокоен сън. Има най-различни приложения, които могат да помогнат в началото. Нужно е известно време, за да свикнете с това. Бъдете търпеливи, в началото може да не се получава така ефективно, както ви се иска. 


8. Бъди упорит.

Всяко начало е трудно, но ако преодолеем началното неразположение, тялото ще е доволно и ще ви се отблагодари. За каквито и да са промени са ни нужни между 21 дни и 3 месеца. Така че бъдете упорити. След като станете 1 ден трудно, не правете заключението "Това не е за мен". Това е природен ритъм, който е измислен и работи за всички! 

Реално всичко, което правим вечер може да го изместим за сутринта. Ако човек има любимо предаване, което много държи да изгледа, може да го запише и да го гледа на другия ден. Тялото се детоксикира в часовете между 22:00ч. и 2:00ч. Ако пропуснете този момент е много вероятно да сте с наднормено тегло, раздразнителни и недоволни от живота си. И всичко това заради едно лягане и ставане рано, дали си струва?! Дори да не вярвате във всичко това - оптайте. После човек се чуди как е могъл да живее по друг начин. Успех!


Ти кога ставаш?

За повече полезна и интересна информация ме последвай в социалните мрежи:






Comments

Popular Posts