10 лоши навика, от които трябва да се откажем, ако искаме да бъдем щастливи през новата година (Част 2)

Време е за втора част от лошите навици, които е време да изоставим. Ако сте пропуснали ЧАСТ 1, може да прочетете ТУК.

6. СТРЕМЕЖ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО


Когато човек се стреми към нещо по-хубаво, това е труд, постоянство и е похвално. Точно така светът за нас и другите около нас става по-хубав. Но... когато постоянно изпитваме съмнения към себе си, че не сме достатъчно добри, това може да е пагубно. Винаги, когато стартираме нещо ново не е това, което ни се иска. Какво щеше да бъде, ако децата се отказваха да проговорят, понеже не изговарят думите правилно. Щяхме да сме като животните и нямаше да може да комуникираме по начина, по който го правим в момента. Но детето въпреки, че не говори както трябва, продължава. Това за голям човек е трудно. Най-вече защото не приема, че може нещо да не е както той иска. Но проблемът не е когато не правилм нещо идеално, защото след като влагаме усилия, то ще стане такова в един момент. Проблемът е във вечното недоволство, критика и подценяване. Просто намери нещата, които ти доставят удоволствие и ги прави постоянно. Ще мине време, но това е пътят. Никой не се е родил научен и постоянството е много важен момент. Перфекционизмът може да се смята за положително качество, но само на повърхностно ниво. Той е сигурен път към болести. Никой не е перфектен. А хората в социалните мрежи показват често краен резултат от нещо, което са правили дълго време. Това създава погрешна представа, че някой може да направи нещо хубаво, просто ей така без да влага кой знае какви усилия. Пълни глупости :)


7. ОТЛАГАНЕ


Това е едно от най-ужасните неща, които човек може да си подари :) Отлагането за другиден на неща, които е трябвало да направим миналата седмица. Хората, които постоянно отлагат са около 20% от населението. За тях е почти сигурно, че няма да постигнат успех в нищо. Времето на човек на тази планета е ограничено. Много неща трябва да се направят в определен момент. Постоянното отлагане за друго по-подходящо време води до това, че никога не идва това време. Просто защото "по-добри времена" не идват. Те се изграждат. Подходящия момент е сега. Така че направи списък с всичко, което отлагаш и си постави срокове, в които да го направиш. БЕЗ да протакаш повече. 


8. ЗАПАЗВАНЕ НА ТОКСИЧНО ОБКРЪЖЕНИЕ


Кои хора са тоскични може да прочетете ТУК

Дори да премахнете всички лоши навици, ако се движите, слушате, общувате с неподходящи хора, само напразно сте полагали усилия. Време е да определите кой как се държи с вас. Хората, които само пречат, критикуват, не ви оставят на мира, клюкарстват, мрънкат, досаждат... нямат място в живота ви. Всеки сам избира какъв да бъде. Те очевидно са избрали, ваш ред е. Не можем да променяме хората. Но можем да решаваме самостоятелно с кого точно колко време да прекарваме. Давай смело, няма за кога да отлагаш, защото по-приятен момент няма да дойде.


9. ЯДОСВАНЕ ЗА МИНАЛИ НЕЩА


Простете на себе си! Сега! Точно в този момент. За всичко, което сте искали, но не се е случило, както е било планирано. Много е важно човек да се научи да прощава на себе си. И благодарете за същото. Понякога се нуждаем от провал. Само лошите неща може да ни докоснат наистина силно, за да променим нещо в себе си, или просто да ни разтърси нещо така, че да осъзнаем какво точно се случва. Много хора си пожелавам само хубави неща. Колко лошо пожелание, защото така се лишаваме от растеж. Не че човек трябва да се бута между шамарите и да си търси белята. Но когато човек изпадне в неприятно положение трябва да помисли: "Какво трябва да науча от тази ситуация? Каква възможност имам?", вместо "Защо все на мен?". Второто не е градивно и е чиста загуба на време.


10. ХИДРАТАЦИЯ


Това много хора ще си кажат, че няма общо с горните неща, или че е маловажно. Обаче хората сме изградени от вода. Знам колко често забравяме да пием вода и в края на деня се сещаме, че сме изпили общо 300мл. Това е най-хубавата течност и ни е дар от Бог. Така че нека не забравяме, че без нея ще умрем след няколко дни, независимо за колко "напреднали" се мислим. Простите неща са много важни. Нека сме благодарни за тях, независимо че понякога не ги забелязваме, заради тяхното изобилие :)


Ако търсиш още полезна информация с тема психология и личностно развитие:



Comments

Popular Posts